+ Meer informatie

Franse kabinet bekendgemaakt

Belangrijke post voor Cheysson

2 minuten leestijd

PARIJS — De Franse president Francois Mitterrand heeft vrijdag de samenstelling van de nieuwe regering bekendgemaakt. Claude Cheysson, die nu als lid van de Europese Commissie verantwoordelijk is voor de betrekkingen met de ontwikkelingslanden, wordt minister van buitenlandse zaken.

De 61-jarige Cheysson heeft zich een zekere faam verworven in de onderhandelingen over de vernieuwing van de conventie van Lome, over de economische samenwerking tussen de EG en een aantal ontwikkelingslanden in Afrika, het Caraïbische gebied en de Stille Oceaan.

De belangrijke post van minister voor economische zaken en financiën gaat naar de 61-jarige Jacques Delors, die ook buiten de kring van politieke geestverwanten als een bekwaam vakman wordt beschouwd. Delors heeft onder De Gaulle meegewerkt aan de wetgeving op de medezeggenschap in het bedrijfsleven. Vóór zijn ministerschap was hij directeur van de nationale bank.

Minister van defensie wordt Charles Hernu, een naaste medewerker van Mitterrand, een defensiespecialist van de socialistische partij.

De 71-jarige veteraan Gaston Defferre, burgemeester van Marseille en fractieleider van de socialistische partij in de nationale vergadering, wordt minister van binnenlandse zaken en decentralisatie.

Michel Rocard, binnen de socialistische partij Mitterrands rivaal voor de presidentskandidatuur, wordt minister van planning en ruimtelijke ordening. Ook de vertegenwoordiger van de marxistische linkervleugel van de socialistische partij, Jean-Pierre Chevenement krijgt een ministerspost: hij wordt minister voor onderzoek en technologie.

In de regering van premier Pierre Mauroy zijn ook enkele ministers opgenomen die geen lid zijn van de socialistische partij. De centrumlinkse Michel Jobert, minister van buitenlandse zaken onder Georges Pompidou, wordt minister van buitenlandse handel. Hij heeft als president van de „beweging van democraten" meegedaan aan de verkiezingen. Maurice Faure van de beweging van links-radicalen, krijgt de post van minister van justitie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.