+ Meer informatie

Baker: „Onderhandelingen met Irak zijn uitgesloten''

Getouwtrek om invulling van gesprek Bush/Aziz

4 minuten leestijd

WASHINGTON/BAGDAD (RTM)PA/AFP) - De Iraakse president, Saddam Hoessein, heeft de Verenigde Staten gisteren in een Frans tv-interview verzocht te beloven geen aanval uit te voeren voor 25 maart, de datum waarop volgens een eerdere Iraakse aankondiging alle buitenlandse gijzelaars zullen zijn vrijgelaten. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zei in een Amerikaans tv-intervievc dat komende besprekingen met Irak op geen enkele wijze op onderhandelingen neer zullen kunnen. In Brussel kwamen gisteravond 24 vrijgelaten Belgen aan alsmede de Ierse echtgenoot van een Nederlandse vrouw.

De Iraakse leider nam zaterdag na een dag aarzelen het aanbod van president George Bush aan tot besprekingen, maar de Iraakse leiding herhaalde toen tevens dat in de besprekingen ook andere problemen in het Midden-Oosten aan de orde moeten komen, zoals vooral ook het Palestijnse vraagstuk. Deze koppeling werd gisteren nog eens met nadruk afgewezen door Baker. De VS houden onverkort vast aan hun drie eisen -volledige Iraakse terugtrekking uit Koeweit, herstel van het bewind in dit emiraat en vrijlating van alle gijzelaars— en zullen in de besprekingen wijzen op de eisen van de afgelopen donderdag door de Veihgheidsraad van de VN aangenomen resolutie, die gebruik van geweld mogelijk maakt als Irak zich niet uiterlijk 15 januari terugtrekt uit Koeweit. Er wordt niet onderhandeld, zei Baker.

Amerikaanse diplomaten in Bagdad gingen er gisteren van uit dat de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, Washington zal bezoeken in de periode tussen 10 en 17 december en Baker Bagdad tussen 15 december en 15 januari. Een hooggeplaatste zegsman bij de Iraakse regering noemde, wat zij ziet als een aanbod van Bush om te onderhandelen „een overwinning voor het volk van Irak en voor de mensheid". „Wij hebben altijd opgeroepen tot een dialoog en nu beseffen ook de Amerikanen dat dit de enige manier is om vooruit te komen".

De Iraakse president heeft gisteren in een interview met de Franse televisie de kans op het uitbreken van een oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak „fifty-fifty" genoemd. Het interview werd zaterdag door het Franse tv-station Antenne 2 in Bagdad opgenomen en gisteravond uitgezonden.

Verder zei Saddam dat Irak niet over nucleaire wapens beschikt en dat hij bereid is met de Amerikanen te praten wanneer zij „in de geest van dialoog komen en geen voorwaarden vooraf stellen". Tijdens het interview weigerde Saddam herhaaldehjk in te gaan op vragen over een mogelijke terugtrekking van Irak uit Koeweit.

Irak heeft gisteren enkele testvluchten uitgevoerd met raketten. Dat is door de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, gisteren in Washington meegedeeld. Volgens Cheney werden gistermorgen enkele Scud-raketten gelanceerd die neerkwamen op Iraaks grondgebied. De raketten van Sowjetmakelij, die een bereik hebben van ruim 600 kilometer, kunnen chemische wapens vervoeren. „Irak heeft de raketten tot nu toe alleen gebruikt voor het afschieten van conventionele explosieven", zei Cheney op de Amerikaanse televisie. Radio-Cairo en de Britse omroep BBC meldden gisteren dat Amerikaanse troepen in het Golfgebied in de hoogste staat van paraatheid waren gebracht als gevolg van de testactiviteiten.

Kritiek Kissinger

De vroegere Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Henry Kissinger, heeft het aanbod van president George Bush om overleg te voeren met Irak bekritiseerd. Kissingers opmerkingen tegenover de Amerikaanse televisiemaatschappij ABC, gedaan in de nacht van vrijdag op zaterdag, waren een uitzondering te midden van de overwegend positieve reacties van leidende Amerikaanse politici op Bush' initiatief,

Kissinger verklaarde dat hij geplaagd werd door „voorgevoelens" en zei dat hij niet inziet „hoe de president het doel dat hij zichzelf gesteld heeft door.de methode die hij nu gekozen heeft, bereiken kan". De voormaUge minister voegde daaraan toe dat hij vreest dat Europese landen zich nu aangemoedigd zullen voelen om zelf onderhandelingen met Irak te beginnen. De Iraakse president, Saddam Hoesein, zou daardoor de mogelijkheid krijgen de positie van Washington te ondermijnen, aldus Kissinger.

Parallel aan het initiatief van de Amerikaanse president hebben de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (naast de VS: China, Sowjet-Unie, Frankrijk en Groot-Brittannië) de Iraakse president in „bilaterale demarches" gevraagd zijn troepen voor 15 januari uit Koeweit terug te trekken. Dat vertelde de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, toen hij uit New York terugkeerde in Parijs.

Gijzelaars terug

In Brussel kwam gisteravond een Belgisch vliegtuig met 24 Belgen aan die in Irak vast hebben gezeten. In de Boeing bevonden zich ook de Belgische parlementariërs die naar Bagdad waren gegaan om de vrijlating van hun landgenoten te bepleiten. Acht Belgen, onder wie vier priesters en vier diplomaten, verkozen in Irak te blijven. De Belgische premier, Wilfried Martens, zei in een interview voor de televisie dat Algerije heeft bemiddeld in de vrijlating. Koning Boudewijn bracht onlangs een bezoek aan Algerije. Martens benadrukte echter dat er geen concessies zijn gedaan aan Irak.

De voormalige Amerikaanse bokser Mohammed AU arriveerde gistermiddag met een toestel van Iraqi Airways in Amman met vijftien vrijgelaten Amerikaanse gijzelaars. In het vliegtuig bevonden zich ook zes Britten, twee Canadezen en tien andere westerlingen die door Irak waren vrijgelaten.

In Koeweit zijn zeven Irakezen opgehangen die zich schuldig hadden gemaakt aan inbraak en andere misdrijven. Dat heeft de Iraakse krant al-Jomhuriya zaterdag bekendgemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.