+ Meer informatie

Nog steeds irritaties tussen bevolkingsgroepen Bovensmilde

Gegijzelde kinderen deze week weer naar school

2 minuten leestijd

BOVENSMILDE — De in mei gegijzelde kinderen uit leeftijdgenoten gaan volgende week, evenals hun leeftijdsgenoten elders in het land, weer naar school. Een maand vinden zij onderdak in een leegstaand schoolgebouw ih Assen. Daarna verhuizen de kinderen — ook de Zuidmolukse — naar hun dan gereedgekomen noodschool met negen lokalen naast de bibliotheek in Bovensmilde.

'"De' openbare lagere school in het cehtrum van het dorp, waar 105 kinderen vier dagen en vijf (later vier) onderwijzers bijna drie weken door vier jonge Zuidmolukkers werden gegijzeld, zal zoals bekend worden afgebroken. Het indertijd door pantserwagens zwaar gehavende gebouw staat er echter nog steeds, omgeven door prikkeldraad en andere versperringen. Burgemeester P. de Noord van Smilde verzekert, dat het gebouw ingevolge de wens van de gemeenteraad zal worden afgebroken, zodra de gemeente daar kans toe ziet.

De laatste zichtbare herinnering aan de gijzeling in Bovensmilde zal dan zijn verdwenen. Of dat de bewoners de gebeurtenis zal doen vergeten is echter de vraag. De moeder van twee gegijzelde zusjes wil het wel: „Mijn man en ik willen er niet meer over spreken. Wij zijn intussen op vakantie geweest en volgende week gaan mijn dochtertjes weer naar school. Het normale leven in ons gezin moet dan weer beginnen". Veel Nederlandse ouders in Bovensmilde blijken er zo over te denken. De verontwaardiging over het gebeurde en de vrees voor herhaling is weggeëbd, meent burgemeester De Noord. Slechts twee Bovensmildeger gezinnen zijn 'in verband met de gijzeling naar igndere gemeenten verhuisd. De rest zal blijven, voorspelt de burgemeester. komstige verhouding in Bovensmilde tussen de zevenhonderd Zuidmolukkers en de Nederlandse gemeenschap. Hij erkent, dat er strubbelingen zijn geweest na de schoolbezetting en dat er nog s.teeds irritaties over en weer bestaan. In de supermarkt van het dorp is bijvoorbeeld in de afgelopen maanden nog wel eens ruzie ontstaan tussen Nederlandse en Zuidmolukse vrouwen. De Noord vindt dat logisch en tilt er niet zo zwaar aan. Serieuzer neemt hij de klacht van Vlak na de gijzeling van de schoolkidnderen spraken de ouders al over de vraag hoe de kinderen verder naar school zouden moeten. Molukkers, dat het rijkspolitiekorps in Smilde kort na de gijzelingen fors is uitgebreid. Normaal moet Smilde het stellen met tien a elf agenten, nu zijn het er zo'n dertig. De Molukkers zeggen last te hebben van de vele poUtiepatrouilles in hun woonwijk, maar de burgemeester vindt dat een logisch gevolg van de uitbreiding van het korps en bovendien, zegt hij, is de extra politiebewaking tijdelijk: „Minister Van Agt heeft slechts toegestemd in een voorlopige uitbreiding van het korps. Over enkele maanden zal de zaak opnieuw worden bekeken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.