+ Meer informatie

DIT MOET U EVEN LEZEN

3 minuten leestijd

De straat waar ik woon, heeft sinds kort weer nieuwe bomen gekregen. Dat kan tegen- woordig. Bomen van tien jaar oud worden van landgoederen overgebracht naar de stad. Het eerste jaar, na het overpoten, is het moeilijkste. De stammen worden met jute zak- ken bekleed om ze te beschermen tegen al te feile zon. En aan twee kanten zijn palen in de grond geslagen, die met behulp van een aantal banden de boom op z’n plaats hou- den, totdat hij zelf daar vaste grond heeft gevonden en zo als het ware opnieuw ver- groeid is met zijn omgeving. Dan zijn die palen niet meer nodig. Dan kunnen ze alleen staan en hopelijk nog vele jaren groeien en ons straatbeeld verrijken.

Na een aantal jaren groeien die bomen alleen verder… Zijn ze bestand tegen de storm… Weet u waar die bomen, zo pas overgepoot en zo nauw verbonden met de palen in de grond, vaak aan doen denken? Aan onze verstandelijk gehandicapten. Ook zij hebben een steun, een vaste steun nodig. En dat niet voor een paar jaar, vaak voor heel hun leven. Ze mogen zoveel mogelijk zelf doen, maar alles kunnen zij niet. Vandaar, dat ik dacht aan die palen, zo nauw verbonden aan die bomen. Ze houden hem vast, over- eind, ook al waait het heel hard.

Er wordt veel voor onze verstandelijk gehandicapten gedaan. Dat is wel eens anders ge- weest. Zoveel mogelijk wordt in deze tijd getracht hen zo zelfstandig mogelijk het leven te laten inrichten. Lang niet altijd meer wonen ze in tehuizen, waar er meer dan honderd zijn. In vele plaatsen zijn gezinsvervangende tehuizen gesticht. Een woonvorm die vaak bestaat uit zo’n twintig mannen en/of vrouwen. Ze hebben daar hun eigen huis, ook een eigen kamer, van daaruit gaan ze naar hun werk. Daar wonen zij.

Helemaal alleen zijn ze daar niet. Helemaal alleen kunnen ze ook niet zijn. Voor som- mige dingen hebben ze hulp nodig. Zo’n paal…. die ze vast houdt. Hulp, omdat er gege- ten moet worden. Hulp, omdat je niet altijd gezond bent. Hulp, die met je mee gaat naar de kerk. En, die als je zelf bidden moeilijk vindt, en misschien ook niet lezen kunt, dat voor jou doet.

Weet u wat nu zo jammer is, dat in sommige streken van het land bijna geen hulp te krijgen is. Dat met name in het westen van het land op advertenties door positief chis- telijke jongelui bijna niet wordt gereflecteerd. En wat hebben we die nodig. Er zijn bomen, die nooit alleen verder zullen kunnen groeien…….

Of onze jongelui hebben deze advertenties over het hoofd gezien, of het moet ze niet uitmaken in wat voor tehuis ze gaan werken, of ze willen alleen in het overige gedeelte van het land wonen, of……..

Misschien weet u het als ambtsdrager wel. En als u het niet weet, informeer er eens naar, stel het eens aan de orde op de catechisatie. Er zijn van die bomen………

Wat fijn als je een ander houvast mag geven. Je mag het en je moet het.

Gevraagd…… Staat er in de advertenties. Mogen we niet zeggen: God vraagt?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.