+ Meer informatie

Stencils

2 minuten leestijd

„Op 9 augustus 1961, vandaag precies dertig jaar geleden, ging ik via Djibouti naar Ethiopië, als lid van de orde van Vincentius, ook wel bekend als die van de Lazaristen. Ik heb eerst een paar maanden Amhaars gedaan, nee geen cursus zoals ze die nu geven, die had je toen nog niet. Ik ben helemaal self made, en heb gewoon stencils van Franse priesters gebruikt, waar ik dag en nacht op zat te zwoegen. Daarna heb ik in de Kaffa-provincie een missiepost overgenomen die net was opgezet door Franse collega's. Dat was tien uur lopen van wat je dan een weg zou noemen".

Keizer Haile Selassie zat in die dagen nog volop op de troon, maar wie of wat er in Addis aan de touwtjes trok, dat maakte voor de binnenlanden ook weer niet zo bar veel verschil. Hoe Ethiopië toen op hem overkwam? „Een onmogelijk rijk land, met een overvloedige regenval, maar ja, de mensen hadden het werken niet uitgevonden hè? Er was in dat gebied geen armoe hoor, er werd niet gehongerd, maar het was allemaal ruilen wat de klok sloeg, er was heel weinig geld. Ik weet nog wel dat ik de eerste in het gebied was met een radio. En verder noemden ze me de grote dokter, omdat ik als enige iets van medicijnen wist en ook wat medicijnen in huis had".

Intussen had hij tot zijn verbazing geconstateerd dat de streek bevolkt werd door generaties katholieke christenen en dat ook de orthodoxe kerk haar stempel op de samenleving had gedrukt. „In '61 was ik gekomen en in '62 begon het te knagen: wat doe je.hier eigenlijk? Vanuit die houding ben ik me vooral gaan bezighouden met ontwikkelingswerk. Ik bleef gewoon catechese doen, hield diensten, maar streefde zo weinig mogelijk naar uitbreiding, naar zieltjes winnen". ZATERDAG 24 AUGUSTUS 1991

...„kinderen die hun hele leven in lompen lopen "... FOM RD Jongens bij een deel van de kudde die ze moeten weiden, ten zuiden van Addis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.