+ Meer informatie

Westduitsers idealiseren beleid van Karl Schiller

,y Ex-minister van economische zaken wist problemen op te lossen"

3 minuten leestijd

BONN — Met het oog op de stagnerende Westduitse economie, de dalende opbrengsten en de hoge staatsschuld richten vele Westduitsers de blik terug op de eerste tien jaar na de Tweede Wereldoorlog.

Toen leek de Westduitse dynamiek ongebroken. Elk jaar steeg het overschot op de betalingsbalans. Van een energiecrisis was toen nog geen sprake. Maar bovendien stonden toen de juiste mensen, volgens conservatieve econoinen nu, aan de leiding. De namen van Erhard en Karl Schiller worden nu uitgesproken als ging het om die van heiligen. De voorzitter van de FDP, Genscher, laat daarom ook geen gelegenheid ongemoeid om de huidige minister van economische zaken. Graaf Lambsdorff de „Erhard van de jaren '80" te noemen. Men moet nu evenals in 1950 de mouwen opstropen en aan het werk gaan, dan zal de situatie zich verbeteren.

„Nooit begrepen"

De zeventigste verjaardag van Schiller vorige week was voor veel waarnemers aanleiding tot een nostalgische terugblik. Schiller, die minister van economische zaken te tijden van de grote coalitie (1960-'69) was en in het eerste kabinet-Brandt, lijkt nu degene te zijn die weet hoe je een economie op de been kunt brengen, namelijk overheidsgeld in de bedrijven pompen, dan gaat de conjunctuur vanzelf omhoog. Het was Schiller die in 1969 met zijn eis tot revaluatie van de mark de CDU in de oppositiebanken bracht. Hij was het ook die in de verkiezingsnacht in Iflfin "r hp Willy Brandt op aandrong zijn coalitieplannen met de FDP voor de televisie bekend te maken en zodoende de CDU op een zijspoor te zetten. Hij trad af toen de sociaal-liberale coalitie steeds meer. leningen op korte termijn afsloot zonder daarbij zoals hij dat uitdrukte over het telraam heen te kijken. Ook zijn lidmaatschap van de SPD gaf hij toen voor enige jaren op.

Nu is men bijna vergeten dat Helmut Schmidt, toen minister van defensie, tot de scherpste critici van Schiller behoorde. „Dat hebt u als student tijdens mijn colleges al niet begrepen", beet Schiller Schmidt toen toe.

Situatie veranderd

Hij doelde daarmee op de tijd dat hij als hoogleraar in de economie aan de universiteit van Hamburg colleges gaf en Schmidt een van zijn studenten was. In het begin van de jaren zeventig deed Schmidt gemakkelijk uitspraken zoals „liever vijf procent meer inflatie, dan vijf procent meer werklozen". Intussen heeft hij als kanselier in 1981 beide: TTipor ria" v;if J^.•.^oor.^ werklozcn en meer dan vijf procent inflatie. Maar nu wordt Schmidt als de grootmeester van de stabiliteit aangeduid en als wereldwijd erkende econoom.

Om de waarheid geen geweld aan te doen moet men bekennen dat de situatie in West-Duitsland nu heel anders is dan in de tijd van Schiller. Toen ging het om een inflatie die men met een middellang financieringsplan weer kon beteugelen. Nu ondergaat de Westduitse economie de invloed van de situatie op de wereldeconomie en die van de sterk gestegen olieprijzen. Op eigen kracht kan West-Duitsland zich hier niet uit losmaken.

Recepten verouderd

Daarom dringt de Westduitse regering ook aan op een beter samengesteld internationaal beleid en daarom is men hier ook niet gecharmeerd van „eenlingen" zoals Groot-Brittannië.

Karl Schiller kan nu slechts gelaten toezien, zijn toenmalige prestatie wordt hierdoor niet aangetast. Alleen de recepten van toen zijn nu niet meer te gebruiken

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.