+ Meer informatie

OUD ZEER

3 minuten leestijd

Van het een komt vaak het ander. Zo kwamen we van Watergate bij Lockheed en vandaar zijn we uiteindelijk aangeland bij Werkspoor. Dit bedrijf zou in de jaren 1951 en 1952 forse bedragen hebben betaald aan hoge Argentijnse functionarissen ten einde een grote order in de wacht te slepen. Het toenmalige kabinet zou hier van afgeweten hebben, terwijl ook de namen van dr. Holtrop en die van prins Bernhard zijn genoemd.

' Men zou hier de vraag kunnen stellen of het wel wenselijk is dat ia al die oude koeien uit de sloot gehaald worden. Bezoedelen we daarmee niet onze eigen naam? Dat is een begrijpelijke reactie, maar zij vormt bepaald geen doorslaggevend argument. Ook al zou het kwaad tot In de hoogste regionen van de maatschappij zijn doorgedrongen, dan nog — ja juist dan — Is er geen reden om die zaken in de doofpot te stoppen.

Wel moeten we daarbij steeds de omstandigheden van tijd en plaats goed in ogenschouw nemen. De handelsgebruiken in andere landen wijken soms sterk af van hetgeen wij als normaal beschouwen. Evenzo de praktijken in de overheidssfeer. Niet alles wat bij ons ongewoon is of wat wij — overigens terecht — als onwenselijk beschouwen, is ook per se verkeerd.

 "Vandaar dat de handelsbetrekkingen met dergelijke landen dan ook steeds grote vragen oproepen, hoever men kan gaan. Dat geldt thans vooral ook de lucratieve handel met de olielanden. De scheiding tussen de staatskas en de particuliere financiën van de oliesheiks is daar of in het geheel niet, of maar zeer betrekkelijk doorgevoerd. Maar hoe onwenselijk dat ook is, laten we niet vergeten dat we zo'n situatie in West-Europa ook eeuwenlang gekend hebben.

De zoon van de toenmalige Werkspoordirecteur, ir. Damme, van wie de onthullingen over Werkspoor afkomstig zijn, liet overigens weten dat zijn vader die betalingen niet dan met grote tegenzin gedaan had: Hij was echter daartoe overgegaan in het belang van de werkgelegenheid in het door de oorlog verarmde Nederland.

Zo'n beslissing is geen kleine zaak. We zullen daar niet te hard over mogen oordelen, zonder dat we evenwel deze zaken als een bagatel gaan beschouwen. Dat deed de econoom prof. Heertje die i in een radio-uitzending verklaarde dat het nu eenmaal een feit

was dat om grote orders te krijgen er gewerkt moest worden met  „geld, vrouwen, drank, geschenken en diners". Misschien kom je daar in deze wereld wel het verste mee.

Maar dat mag nooit ons  uitgangspunt zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.