+ Meer informatie

Bedrijven keren zich hard tegen rekeningrijden

1 minuut leestijd

HILVERSUM (ANP) - Nederlandse bedrijven en financiële instellingen dreigen hun medewerking aan de financiering van grote publieke werken, zoals nieuwe wegen in de Randstad, in te trekken als het kabinet vasthoudt aan de huidige Wet op rekeningrijden.

Dat zei het hoofd publieke sector van de ABN-Amro, P. Baks, gisteren in het Radio 1 Journaal.

Binnenkort zal een consortium van Nederlandse bedrijven, waaronder de ABN-Amrobank, bij minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat een uitgewerkt en financieel onderbouwd plan inleveren voor de aanleg van een westelijke tak van de snelweg A4. Deze verbindt Delft met Schiedam. Het bedrijfsleven wil die autoweg zelf financieren en daarbij gebruikmaken van andere vormen van betaald rijden dan rekeningrijden, zoals tol- en betaalstroken.

Volgens Baks moet de minister het nieuwe plan "positief-kritisch" beoordelen omdat er anders een eind komt aan het geduld en het begrip van de particuliere bedrijven. "Dan zal het bedrijfsleven een probleem hebben om verdere tijd en mensen ter beschikking te stellen om projecten samen met het ministerie te realiseren."

Hij noemt het wetsvoorstel van paars II "belemmerend voor de wijze waarop de minister private organisaties toestemming kan geven om zelf een heffing te realiseren, zoals tolstroken."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.