+ Meer informatie

Amerikaanse troepen blijven in Panama

Washington negeert eis van Noriega

3 minuten leestijd

WASHINGTON — Washington zal niet ingaan op de eis Nonega tot aftreden te bewegen

an de sterke man van Panama om de Amerikaanse troeten uit dat land terug te trekken. Dit heeft het Witte Huis ;isteren bekendgemaakt. „Volgens het Amerikaans/Panamee verdrag over het Panama-kanaal hebben wij het volste echt daar te zijn en wij voorzien geen enkele wijziging in leze status", aldus woordvoerder Marlin Fitzwater.



Eerder had het Pentagon al een erklaring uitgegeven waarin gesteld /erd dat „het ministerie van defensie ich volledig houdt aan de letter en e geest van het verdrag van Carter n Torrijos. Volgens dat verdrag blijen de VS daar tot 1999", aldus het 'entagon. Generaal Manuel Antonio Noriega iste maandag dat alle Amerikaanse lilitairen uit zijn land vertrekken, lij schaarde zich daarmee achter een proep van het Panamese leger aan resident Eric Devalle om de bases an het zogeheten Amerikaans Zuielijk Commando te sluiten. Panama iedt plaats aan het grootste regiona; militaire hoofdkwartier van de 'erenigde Staten in Latijns Amerika. )p Panamees grondgebied bevinden ich ongeveer tienduizend Ameriaanse soldaten. Het Commando bechermt de kanaalzone en coördieert alle Amerikaanse militaire actiiteitin Midden- en Zuid-Amerika.



Noriega, die vorige week in de VS in staat van beschuldiging werd gesteld wegens zijn vermeende betrokkenheid bij handel in verdovende middelen, noemde de Amerikaanse militaire aanwezigheid een bedreiging voor de Panamese nationale veiligheid. „De bases op ons grondgebied vormen een belemmering voor onze sociale, economische, politieke en juridische ontwikkeling", aldus de generaal in een toespraak voor de Panamese televisie.



Vorige week verslechterde de verhouding tussen Washington en Panama snel toen Noriega in Miami werd beschuldigd Columbiaanse cocaïnesmokkelaars tegen forse vergoeding behulpzaam te zijn geweest. Volgens Panama's sterke man zijn de Amerikanen met hun beschuldiging gekomen nadat zij tevergeefs een beroep op hem hadden gedaan te helpen bij een invasie in Nicaragua. Al geruime tijd proberen de Verenigde Staten Vorig jaar juni ontstond grote onrust onder de Panamese bevolking nadat de politicus Herrera de militaire leider had beschuldigd van drugssmokkel en moord.



Beschuldigingen



Een voormalige Panamese diplomaat heeft intussen voor een commissie van de Amerikaanse Senaat verklaard dat de CIA Noriega in het verleden informatie heeft verschaft over Amerikaanse politici die onderzoek deden naar corruptiepraktijken in Panama.



De vroegere consul-generaal van Panama in New York, José Blandón, zei tegenover de commissie dat hij zelf Amerikaanse documenten onder ogen had gekregen die Noriega inlichtingen verschaften over de senatoren Edward Kennedy en Jesse Helms. „Wij hadden informatie over senator Helms. Wij hadden ook informatie over de politieke standpunten van Kennedy en over zijn persoonlijke problemen", aldus Blandón. De CIA ontkende de beschuldiging bij monde van woordvoerster Sharon Foster in alle talen.



Blandón vertelde de senaatscommissie verder hoe Noriega samen met Columbiaanse drugsbaronnen de Amerikaanse narcoticabrigade DEA manipuleert. Een contactman van Noriega in de drugswereld pleegt bij de DEA smokkelaars aan te geven van wie de grote cocaïnebazen afwillen.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.