+ Meer informatie

Meer Japanse auto's in Europa verwacht

Europese commissie wil snel gesprek

2 minuten leestijd

MÜNCHEN - Als Japan zijn auto-invoer naar de VS verkleint van 1,9 miljoen tot 1,6 miljoen stuks, komen er 300.000 meer naar West-Europa. Vooral de Westduitse automarkt zal meer Japanse auto's te verwerken krijgen, zo heeft de voorzitter van de raad van bestuur van BMW, Eberhard von Künheim, verklaard bij de presentatie van het jaarverslag in München.

West-Europa importeert dan niet alleen Japanse auto's, maar ook werkgelegenheidsproblemen. Von Künheim toonde zich een voorstander van vrije concurrentie, maar is wel van mening dat een vrije markt niet alleen in de Bondsrepubliek hoeft te liggen. De Westduitse auto-industrie heeft volgens de BMW-topman haar dieptepunt in de tweede helft van 1980 gehad. De problemen zijn nog lang niet voorbij maar een verdere verslechtering treedt niet op.

De Europese commissie heeft besloten te gaan praten met Japan om te bereiken dat er een overeenkomst komt die de Japanse auto-export naar de landen van de Europese Gemeenschap aan banden legt. Dit heeft een woordvoerder van de commissie donderdag verklaard.

De Europese commissie wil volgens de woordvoerder „zo spoedig mogelijk" met de Japanse autoriteiten praten. Het overleg zou kuimen plaatsvinden op speciale bijeenkomsten of in het kader van het routine-overleg tussen hoge regeringsambtenaren dat voor eind mei of begin juni op het programma staat.

In Brussel is vernomen dat de Europese commissie streeft naar een overeenkomst als die tussen Japan en de Verenigde Staten. Volgens dit begin deze maand bereikte akkoord zal Japan dit jaar maximaal 1,68 miljoen auto's naar de VS exporteren, 140.000 minder dan de export in 1980. De Japanse export in 1982 zal worden gekoppeld aan de groei van de Amerikaanse markt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.