+ Meer informatie

Christelijke waarden wellicht in basis EU

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De christen-democraten die vertegenwoordigd zijn in de Conventie over de toekomst van Europa willen in de op te stellen grondwet voor de EU expliciet een verwijzing naar de christelijke waarden opnemen.

Zij bepleiten een artikel met de volgende inhoud: "De waarden van de Unie omvatten de waarden van degenen die geloven in God als een bron van waarheid en gerechtigheid en van wat goed en mooi is, evenals van degenen die dat geloof niet delen, maar die deze universele waarden, zoals die ook naar voren komen uit andere bronnen, respecteren."

De formulering is gekopieerd uit de preambule van de constitutie van het Polen van na het communisme, die werd ingevoerd in oktober 1997. In genoemd land heeft de Rooms-Katholieke Kerk nog een grote invloed op het publieke leven.

De Duitse europarlementariër Brok, die als voorzitter optreedt van de leden van de Conventie die tot zijn politieke groepering behoren, zegt: "De Poolse bewoordingen zijn de beste die ik ken om recht te doen aan zowel hen die geloven in God als aan hen die niet geloven, maar wel dezelfde waarden accepteren. De Europese Unie verdient zo'n artikel in de basis voor haar handelen."

De Conventie, onder leiding van de vroegere Franse president Giscard d'Estaing, moet in de loop van volgend jaar een blauwdruk presenteren voor een nieuwe opzet van de EU. De denktank telt 105 afgevaardigden van de regeringen en parlementen van de lidstaten en kandidaat-lidstaten en van de Europese instellingen.

Onlangs heeft Giscard een bezoek gebracht aan het Vaticaan. De paus dringt er met klem op aan in de beoogde grondwet duidelijk te refereren aan de christelijke wortels van het verenigd Europa als een onvervreemdbaar onderdeel van de gemeenschappelijke geschiedenis en cultuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.