+ Meer informatie

Schmidt op zoek naar compromis kernwapens

Dinsdag verklaring over bezoek aan Verenigde Staten

3 minuten leestijd

A'ASHINGTON — Bondsiselier Schmidt van Westitsland is er zeker van dat de lerikaanse president met de t'jet-Unie over beperking 1 kernwapens in Europa wil lerhandelen. Volgens het igste NAVO-besluit van Rozouden de onderhandelin1 nog voor het eind van dit ir moeten beginnen.

chmidt sprak op een persconferenin de nacht van donderdag op vrijin de VS na zijn eerste gesprekken Reagan. Het resultaat van hun eer

Dinsdag zal Schmidt in het parlement moeten verklaren hoe hij in de VS gevaren is. Kort voor zijn vertrek naar de VS dreigde Schmidt op provinciale partijdagen twee keer met zijn aftreden als hij in het parlement geen meerderdit heeft hij ook in Washington voorgesteld, niet in West-Duitsland maar op Polarisonderzecêrs stationeren. Dit voorstel is de laatste jaren door adviseurs van Schmidt herhaaldelijk naar voren gebracht. Als de Amerikanen daarin zouden toestemmen dan was niet alleen het probleem voor WestDuitsland maar ook voor andere Westenige oplossing lijkt het bezuinigen op de overheidsuitgaven te zijn

Over de vraag waarop bezuinigd moet worden- kan de sociaal-liberale coalitie in grote problemen raken. Werkelijk effectieve bezuinigingen kan men alleen op de sociale verzekeringen toepassen, maar dan zal zich de een of ander partij van de coalitie benadeeld voelen. De sociaal-democraten zien arbeiders, 'de liberalen als die van de middenstanders en boeren. Aan het eind zullen wel alle bevolkingsgroepen door de bezuinigingen getroffen worden.

In Bonn spreekt men zelfs al over een bankroet van de staat- Dat lijkt echter sterk overdreven. Zeker is wel dat de coalitie door dit probleem kan blijven voortbestaan of vallen. Als men alles goed nagaat kan Bonn inzake het bewapeningsvraagstuk niet anders dan de wil van de Amerikanen volgen. Bij de bezuinigingen is er nog enige handelsvrijheid. Nu gaat het erom hoe die te gebruiken is.

De plannen voor de stationering van de Trident in Schotland betekenen dat de huidige basis in Coulport uitgebreid moet worden. Dit moet gebeuren in een tijdsbestek van 15 jaar. De regering hoopt dat de werkzaamheden midden volgens jaar kunnen beginnen. Het proschept tegelijkterijd 2000 nieuwe arbeidsplaatsen. Zo zal er bijna 15 kilometer aan nieuwe wegen moeten worden aangelegd. Toch zal het project op tegnstand van plaatselijke gemeenteraden stuiten. Deze gemeenteraden hebben grotendeels een Labourmeerderheid.

De Labourpartij is officieel tegen de aanschaf van de Trident. In het geval van Londen hebben de Labourleidcrs daar zelfs gedreigd om met de kwestie rond de noodonderkomens naar de rechtbank te gaan. Het ziet er naar uit dat de ambtenaren van het departement van defensie het in de komende maanden erg druk zullen krijgen.

Eerste minister Eyskens verklaarde na het springen van het rondetafelgesprek, dat hij waar mogelijk bilaterale gesprekken zal voortzetten. Hij vond, dat er „wel een brug is opgeblazen, maar dat de weg nog niet compleet versperd is".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.