Tafelkransje met gesuikerde viooltjes
Gesuikerde bloemen en blaadjes worden traditioneel gebruikt om zoete lekkernijen als taart, pudding en sorbets te versieren. Maar het is ook leuk materiaal voor een eenvoudige decoratie. Kleine kransjes waarop gesuikerde bloemen gelijmd zijn, geven een gezellig en feestelijk accent aan een mooi gedekte tafel.
Materiaal
- Bloemen, blaadjes, bloemblaadjes naar keuze
- Poedersuiker
- Heldere knutsellijm
- Een of meer kleine kransjes naar keuze
- Penseel of klein kwastje
- Eventueel een fijnmazige zeef
Werkwijze
- Scheid het eiwit van de dooier en klop het eiwit op tot het
licht gaat schuimen.
- Bestrijk met een penseel de bloem aan beide zijden met eiwit.
- Strooi de poedersuiker royaal over de bloem (ook aan beide zijden) en schud de overtollige suiker eraf. Gebruik eventueel een zeef om de poedersuiker gelijkmatig te
verdelen.
- Leg de bloem vlak te drogen op een rooster met bakpapier of bijvoorbeeld op een broodplank. Zorg daarbij dat de bloemen elkaar niet raken.
- Laat ze enkele uren op een luchtige, warme plek drogen (niet in de zon) .Wanneer de bloemen droog zijn, zijn ze bros en breekbaar.
- Kies een mooie kleurencombinatie van bloemen om het kransje te versieren.
- Zet de bloemen vast met een flinke druppel lijm. Druk de bloemen na een paar minuten nog eens voorzichtig aan.
Tips
- Zet geplukte bloemen in het water, zodat ze niet verleppen, of pluk (bloem)blaadjes eventueel in gedeelten voor u ze gaat suikeren.
- Laat een stukje steel aan de bloem, om deze tijdens het suikeren gemakkelijker te kunnen hanteren. Knip het steeltje vóór het drogen af, zodat de bloem mooi vlak komt te liggen.
- Losse (bloem)blaadjes en enkele bloemen, zoals viooltjes, drogen sneller, behouden beter hun vorm en zijn gemakkelijker te verwerken op de krans dan hele gevulde bloemen, zoals anjers of rozen.
- Gesuikerde bloemen en blaadjes die desserts en taarten versieren moeten uiteraard wel eetbaar zijn. Eetbare bloemen zijn onder meer bernagie (komkommerkruid), Oost-Indische kers, lavendel, goudsbloem, roos, marjolein en anjer. Planten met aromatisch blad zijn onder meer citroengeranium, munt, salie, melisse, kervel, citroenverbena en monarda.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juni 2002
Terdege | 116 Pagina's