+ Meer informatie

Prins Willem van Oranje een lichtend voorbeeld

Bevrijdingssamenkomst in Gouda

2 minuten leestijd

GOUDA — Alleen dat land waar de overheid bij de gratie Gods regeert kan dageraad hebben. Staat en kerk, overheid en godsdienst hebben alles met elkaar te maken. Prins Willem van Oranje is voor onze tijd nog altijd een lichtend voorbeeld.

Aldus dr. C. A. Tukker, Nederlands Hervormd predikant te Zuidhorn, gisteravond in de St. Janskerk te Gouda op een bevrijdingssamenkomst van de Vereniging Protestants Nederland. In een referaat lichtte hij een stukje geschiedenis toe met als titel „Ghelijck een herder tot bewaamisse van sijne schapen". Een van de stelregels in een plakkaat waarmee onder het bewind van Philips II de godsdienstvrijheid gewaarborgd diende te worden. In 1563 leidde dat tot de val van dezelfde Philips II. Willem van Oranje wist de Staten Generaal te bewegen deze tiran af te zweren. „Ik kan niet goedkeuren, zei hij, dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hun vrijheid van geloof en godsdienst afnemen." Dr. Tukker schetste zijn gehoor een beeld van de samenwerking tussen kerk en staat onder het bewind van prins Willem van Oranje. Ook vandaag dient de kerk de overheid aan haar taak als Gods dienares te herinneren. Philips II wilde het Nederlandse volk aan de Spaanse gewoontes aanpassen. Het zicht op wat een volk samenbindt werd verduisterd. Een band ontstaat, aldus Tukker, als overheid en kerk voor Gods Woord buigen.

Dieper
Ten tijde van Willem van Oranje werden er bid- en vastendagen door de overheid voorgeschreven. De woorden: „Ghelijck een herder tot bewaamisse van sijne schapen" waren op hem van toepassing maar in de diepere betekenis is hier Johannes 10 in het geding. Volk en vorst gebonden aan het Woord en eigenbelang op de tweede plaats. Hoe waar zijn de woorden van ons volkslied waar staat: Lijf en goed heb ik u niet gespaard. Opvallend zijn ook de woorden als hij sterft: Mijn God heb medelijden met mij en Uw arme volk. Dus niet mijn arme volk. In het gebruik van het woordje Uw-ligt een van de wortels van onze natie zei dr. Tukker. Ons volk is nog steeds vrij maar het is versplinterd doordat het zich niet meer naar Gods Woord richt. Ook de overheid zal van eigen voordeel moeten leren afzien en leren opzien naar God. Dan zal ons land dageraad hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.