+ Meer informatie

SGP-jongeren: Israël moet financieel gesteund

„Financieel gebaar op zijn plaats"

2 minuten leestijd

GOUDA — De SGP-jongerenorganisatie roept de Nederlandse regering op financiële steun te geven aan Israël. Het geld moet worden gebruikt voor de opvang van Russische joden en voor de uitrusting van ziekenhuizen voor oorlogsslachtoffers. „Door de oorlog is de Israëlische economie bedreigd. Wij achten een gebaar van medeleven op zijn plaats".

Dit schrijven de SGP-jongeren in een brief aan minister Van den Broek van buitenlandse zaken. De brief werd gisteravond in Gouda op een SGP-jongerenbijeenkomst over Israël als resolutie door de ruim 350 aanwezigen aangenomen.

Speciale gast tijdens de avond was de Israëlische ambassadeur in Nederland, M. N. Bawly. Israël dreigt door de Iraakse aanvallen bij de Golfoorlog betrokken te raken. „Maar wij hebben er niets mee te maken. We willen een normaal land zijn, waar Russische immigranten op het vliegveld Ben Goerion kunnen landen in plaats van Russische raketten". Als het tijd is om te reageren op de aanvallen, dan zal dat gebeuren, „omdat er overal ter wereld mensen zijn van wie het hart klopt in Israël. Lijdt Israël, dan lijden zij mee".

Er is geen limiet aan het aantal immigranten, stelde Bawly met nadruk, „ledere jood die dat wil of die dat moet, kan naar Israël komen". Per maand arriveren er 30.000 tot 50.000 immigranten, aldus de ambassadeur, „ledere morgen komen 300 nieuwe kinderen de Israëlische scholen binnen. Op onze scholen wordt meer Russisch gesproken dan in Moskou". „Het toppunt van menselijke onzin". Zo typeerde Bawly de ontstane situatie in het Midden-Oosten. „Hoessein kan oorlog voeren omdat het Westen hem jarenlang materieel leverde. Ze deden zaken met de dood". Wat het Midden-Oosten nodig heeft is een glimlach, aldus Bawly. „Arabieren en joden moeten elkaar accepteren. Je maakt vrede door elkaar recht in de ogen te kijken. Daarna hebben we tijd om van de woestijn een mooie tuin te maken".

Verdere sprekers op de jongerenavond waren RD-redacteur drs. B. Belder en drs. E. F. Vergunst, hervormd emeritus predikant. Volgens Belder is er in de optiek van de islamieten geen enkele plaats voor Israël in het Midden-Oosten. „Het verschijnsel en het blijven bestaan van de staat Israël betekenen een klap in het gezicht van de Arabische bevolking. De joden zijn niet te verdrijven. Dat wekt haat".

Ds. Vergunst zette het thema van de avond in een bijbels perspectief. „In de lijdensgang van Israël kom ik de voetstappen van mijn Meester tegen". De predikant kon aan het eind van de avond als voorzitter van de Stichting Shaare Zedek de opbrengst van de collecte (5000 gulden) in ontvangst nemen. Het geld wordt gebruikt voor het gelijknamige ziekenhuis, dat in financiële moeilijkheden verkeert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.