+ Meer informatie

Familie Golfmilitairen krijgt geld

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP) - Nabestaanden van personen die door de invasie van Irak in Koeweit om het leven zijn gekomen, hebben recht op een compensatiebedrag tot 100.000 dollar (ongeveer 195.000 gulden).

Dit blijkt uit richtlijnen die gisteren zijn vrijgegeven door de speciale commissie van de Verenigde Naties die belast is met deze materie, de Compensatie Commissie.

De commissie maakte tevens de procedure bekend die door individuele eisers moet worden gevolgd, willen zij in aanmerking komen voor een vergoeding. In het geval van individuen dient hun eis te worden gesteund door een overheidsinstantie.

De in Geneve gevestigde Bestuursraad van de Compensatie Commissie zal de betalingen verrichten uit een fonds dat door Irak in het leven moet worden geroepen uit toekomstige inkomsten uit olieleveranties. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Irak nog geen toestemming gegeven voor permanente hervatting van zijn olieleveranties. De verwachting is evenwel dat de V-raad nog deze week het licht op groen zal zetten voor een eenmalige levering in drie fasen, voor een totaalbedrag van niet meer dan 1,6 miljard dollar.

Voorts wordt verwacht dat de Vraad zal beslissen dat niet meer dan 30 procent van Iraks toekomstige olie-inkomsten in het fonds behoeft te worden gestort.

Irak wordt verantwoordelijk gehouden voor de betaling van vergoedingen aan individuen door hun regeringen, aan regeringen, aan bedrijven en aan instellingen. De regering in Bagdad is verder verantwoordelijk voor de schade die aan het milieu is toegebracht door olielozingen en oliebronnen die in brand zijn gestoken door zich terugtrekkende Iraakse soldaten.

Iedereen die tussen 2 augustus 1990 -de datum van de invasie in Koeweit- en 2 maart 1991 uit Irak of Koeweit is vertrokken, die ernstig persoonlijk letsel heeft opgelopen of wiens echtgenoot, kind of ouder om het leven is gekomen, komt in aanmerking voor een vergoeding. Daarbij dienen wel de nodige bewijsstukken te worden overhandigd.

Vorderingen die de 100.000 dollar te boven gaan, zullen ook worden bestudeerd. Er wordt geen vergoeding uitgekeerd voor verliezen die het gevolg zijn van het handelsembargo of van andere sancties tegen Irak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.