+ Meer informatie

KOEH wil coördinatie van hulp in Roemenië

Commissie opgericht uit Bethanië-groep

1 minuut leestijd

* KAMPEN - De stichting Kom Over en Help (KOEH) heeft deze maand in Roemenië een commissie opgericht, die de hulpvraag ter plekke inventariseert. Verder heeft de stichting besloten om zusterorganisaties schriftelijk over binnengekomen hulpvragen te informeren, zodat doublures worden voorkomen.

De nu opgerichte commissie toetst de hulpvraag op zijn „realiteitswaarde", zo deelde een woordvoerder van KOEH desgevraagd mee. Een van de voornaamste redenen voor het initiatief is volgens hem het gegeven dat de Hongaars-gereformeerde predikanten in Roemenië aan verschillende hulpverleners hetzelfde vragen. KOEH wil aanvragen die niet strikt noodzakelijk zijn voorkomen.

Ds. Visky Ferenc fungeert voorlopig als eerste aanspreekpunt. Alle toekomstige commissieleden zijn in meer of mindere mate verwant met de behoudende Bethanië-groep. Deze binnenkerkelijke beweging legt sterk nadruk op wedergeboorte en persoonlijk geloof. Afgelopen zomer heeft bisschop Laszlo Tökes het bestaan van de groep gelegitimeerd.

Het recente bezoek van een aantal KOEH-bestuurders aan Roemenië heeft duidelijk gemaakt dat de hulpverlening aan dit land „beslist nog niet kan worden beëindigd". Verschillende Hongaars-gereformeerde predikanten verzekerden de delegatie dat de opbouw van een goede kerkelijke infrastructuur „jaren" vergt. Het jeugd- en jongerenwerk staat bij voorbeeld nog in de kinderschoenen.

KOEH heeft in Roemenië contact met de organisatie Koinonia, een onderafdeling van de Bethanië-groep. Koinonia houdt zich bezig met de uitgave van christelijke lectuur, het evangelisatiewerk, het jeugdwerk, de hulp aan weeskinderen en de bejaardenzorg. Voor diverse onderdelen heeft KOEH steun toegezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.