+ Meer informatie

Meer olie en gas uit Noordzee

2 minuten leestijd

ROTTERDAM Naar verwachting zullen uit de bestaande. Noordzeevelden 23 miljard vaten olie en 2500 miljard kubieke meter gas gewonnen kunnen worden. In 1980 kan men rekenen op een verkoopbare produktie van 4 tot 4,5 miljoen vaten per dag en 100 miljard kubieke meter gas over het gehele jaar. Verwacht wordt, dat de gasproductie uit de Nederlandse wateren tegen 1980 meer dan 10 miljard kubieke meter per jaar zal bedragen.

Dit staat in een zojuist gepubliceerd rapport van Shell Nederland bv. Een redelijke schatting van alle nog aan te tonen Noordzee-reserves komt tot ongeveer 35 miljard vaten ruwe olie en tussen de 3000 en 4000 miljard kubieke meter gas. Dit is 12 miljard vaten ruwe olie en 500 tot 1500 miljard kubieke meter gas meer dan tot dusverre is ontdekt.

Reserves van deze omvang zouden een produktie mogelijk maken die zou kunnen voorzien in 30 procent van Westeuropa's geschatte behoefte aan olie en gas in de jaren tachtig. Behalve deze hoeveelheid, vermeerderd met de productie op het vasteland — voornamelijk gas uit Groningen — zou West-Europa toch nog 12 tot 14 miljoen vaten per dag teléort komen. Import van zowel olie als aardgas blijft noodzakelijk.

De olieproduktie uit de Britse sector zal de vraag naar olie in het Verenigd Koninkrijk in het begin van de jaren tatmig echter uveitrellen. Ue aanzienlijke hoeveelheden uit de Noordse sector komen voor het grootste gedeelte voor export ter beschikking.

Versneld tempo

Engeland zal de ontwikkeling van de olie- en gasvelden de komende jaren in versneld tempo opvoeren. De Britse overheid verwacht, dat in de loop van 1977 de olieproductie uit de velden die nu worden ontwikkeld tot meer dan 400.000 vaten per dag zal stijgen. Tegen het einde van 1980 zouden meer dan 2 miljoen vaten olie per dag aan wal worden gebracht. In de jaren daarop zal dit zelfs meer worden.

Noorwegen heeft echter niet zulke klemmende redenen om haar sector van de Noordzee tot ontwikkeling te brengen. Met de reeds gedane vondsten is de behoefte van rond de 1,8 miljoen vaten bevredigd. Noorwegen heeft zelf niet meer dan 200.000 vaten per dag nodig. De rest wordt geëxporteerd.

Statfjord is het grootste veld in de Noordzee. Er zijn daar reserves die worden getaxeerd op bijna 4 miljard vaten olie en 95 miljard kubieke meter gas. Naar schatting ligt 89 procent van het veld in de Noordse sector. Laadfaciliteiten voor tankers in open zee en het eerste platform zullen in 1977 worden geïnstalleerd. De plannen voorzien in een topproduktie van 800.000 vaten olie per dag. Men onderzoekt de mogelijkheid van een pijpleiding dwars door de zeetrog naar het Noorse vasteland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.