+ Meer informatie

Concurrentiekracht Nederland slechter

Van vijfde naar tiende plaats op ranglijst

2 minuten leestijd

GENEVE — Nederland is het afgelopen jaar op een naar concurrentiekracht opgestelde ranglijst van industrielanden van de vijfde naar de tiende plaats geduikeld. Dit blijkt uit het gepubliceerde jaarlijkse overzicht van European Management Forum, een organisatie die zich ten doel stelt de contacten in het internationale bedrijfsleven te bevorderen.

In het overzicht worden 22 industrielanden gerangschikt aan de hand , van 284 criteria voor de concurrentiekracht, verdeeld over tien hoofdfacto?ren. De volgorde is als volgt: Japan, ^Zwitserland, De Verenigde Staten, West-Duitsland, Zweden, Finland, Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken, Nederland, Canada, Australië, België/Luxemburg, Groot-Brittanniê, Frankrijk, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Spanje, Turkije, Griekenland en Portugal.

De lijst wordt dus evenals een jaar geleden aangevoerd door Japan en Zwitserland. Deze twee landen, die het ontbreken van voldoende grondstoffen via andere factoren moeten compenseren, hebben volgens het rapport bewezen de langdurige economische crisis het beste te kunnen doorstaan. Zij kunnen rekenen op een goed gemotiveerde, produktieve beroepsbevolking, aldus European Managment Forum.

VS

De Verenigde Staten hebben in veel opzichten sterke papieren voor de eerste plaats, maar zij schieten tekort bij drie van de tien hoofdfactoren, te weten de doelmatigheid van de industrie, de overheidsbemoeienis en de oriëntatie op het buitenland. De buitenlandse handel van de VS is in verhouding tot het bruto nationaal produkt betrekkelijk gering en bovendien is er een tekort op de handelsbalans.

Wat betreft de sociaal-politieke factoren in de VS stelt het rapport vast dat de ethnische verscheidenheid in combinatie met de scheve inkomensverdeling zorgt voor sociale spanningen. De misdaadcijfers zijn hoog en wat betreft het vertrouwen in de rechtspraak scoren de VS niet al te' best.

Bondsrepubliek

West-Duitsland heeft zich op de vierde plaats kunnen handhaven, maar de concurrentiekracht van de Bondsrepubliek is toch aanzienlijk verminderd door een verslechtering van de factoren loonkosten, produktiviteit en rentabiliteit. Door dat laatste is de industriële machine wat gaan haperen, maar de economische en industriële kracht van West-Duitsland was toch voldoende om niet op de ranglijst te zakken.

Zeven landen zijn het afgelopen jaar geklommen op de ranglijst. Dat waren Zweden (van 9 naar 5), Finland (van 8 naar 6), Oostenrijk (van 10 naar 7), Noorwegen (van 12 naar 8), Denemarken (van U naar 9), België/Luxemburg (van 14 naar 13) en Italië (van 18 naar 17).

De grote verliezer naast Nederland was Australië, dat eveneens vijf plaatsen zakte. Volgens het rapport houdt de verzwakking van de positie van de twee landen in hoofdzaak verband met de weinig optimistische verwachtingen van het internationale bedrijfsleven. Andere verliezers waren Groot-Brittanniê en Spanje, die elk een plaats daalden.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.