+ Meer informatie

Kotterdamse graanmarkt

3 minuten leestijd

Overzicht door fa. A. Makkreel

Het niveau van de markt is de laatste dagen opgelopen. De orders stromen evenwel nog niet binnen. Er moet nog wel veel gekocht worden voor aanstaande winter, maar men wordt nergens meer warm of koud van. De tijd zal het leren.

Daartegenover staat echter wel dat de importhandel in vele gevallen bepaald geen grote posities meer achter zich heeft staan; in een stille markt is dat geen bezwaar. Komt er echter een structurele verandering in de vraag, dan zijn veel verkopers zo achter het toneel verdwenen. En dat gaat dan direct sterk prijsverhogend werken.

Tot op heden houdt een ieder zich echter uitzonderlijk kalm in een licht oplopende markt. Prijsverschillen bleven klein.

Aanstaande winter

De graanmarkt was in tweeën gesplitst. Maïs komt met de nieuwe oogst in het verschiet wekelijks lager af en tweede helft september koopt men ten opzichte van spot enkele guldens per 100 kilogram lager.

Tarwe is echter vaster door de nog steeds forse loco maïsprijzen en gerst werd gevraagd door de nerveuze tapiocasfeer. Posities gerst en tarwe voor aanstaande winter wil men wel kopen, maar menigeen wordt door de premies afgeschrikt.

De tapioca werd beheerst door het feit dat een boot is uitgevallen, waar de augustus-levering in gepland was. Dat gaf een forse streep door de tapiocarekening. Het ziet er niet naar uit dat tapioca voor half september veel goedkoper zal worden. Maar de HH-programmeurs weten dan meestal wel goede vervangers op te speuren. China potato-slieces kwamen nu weer in de belangensfeer te liggen.

Bij de veekoeken was er interesse voor kokos. Op termijn liepen deze posities wat weg en noteerden ze hoger. Lijn is tamelijk vast met meer technische vraag dan dat de consumptie zich ermee bemoeide.

Maïsgluten veranderden ten opzichte van vorige week erg weinig. Slechts kleine wijzigingen deden zich voor door valuta-aanpassingen.

Prijzen van palmschilfers zitten sterk in de lift. Het dieptepunt van twee weken terug is met drie a vier gulden achterhaald. Raapschroot ging door een diep prijzendal, maar krabbelt al weer aardig tegen de wal op. Soja blijft uit de tweede hand dringend geoffreerd en Chicago gaf evenmin ruggesteun. Fabrieken drongen op afname aan en het was in de sojahandel beslist geen vetpot deze week.

Grote speculatie

Men praat over grote speculatie in Noord-Amerika, die zich wel eens met Chicago kan gaan bemoeien. De wens is vaak de vader van de gedachte. Zonneschroot blijft bijzonder goedkoop.

Maïsvoermeel is weer vlot uit locoposities te koop, en boten zowel als termijnen veranderen eigenlijk niets. Gries daarentegen is zeer vast. Toch blijven er grote fabrieken die dit produkt niet gebruiken daar het niet zou rekenen. Veel aanbod van gries is er evenwel niét. SojahuUen blijven erg laag genoteerd.

Hollandse pulp is er niet meer, maar half september is dat leed ook weer geleden. Duitse brokjes zijn er svenwel volop voor direct. Er zat een dalende tendens in deze soort. Op nieuwe campgne staan de zaken zo goed als stil. Citrus voor direct is schaars, maar er zijn wel enkele boten op komst. Op aflading zijn citrusprijzen nog steeds erg laag te noemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.