+ Meer informatie

Voslintworm

1 minuut leestijd

wigvormige staart. Foto P. Schermerhorn

Het landbouwministerie van Noordrijnland-Westfalen heeft ont dekt dat vossen in de Duitse deelstaat besmet zijn met een voslintworm die voor mensen dodelijk kan zijn. Van de 451 onderzochte vossen hadden 51 de Echinoccocus multilocularis. De lintworm, die maar een paar millimeter groot is, zit in de darmwand van vossen. Zijn eieren komen met de uitwerpselen naar buiten en blijven aan de vacht kleven. Mensen die in aanraking komen met die vossen, kunnen daardoor de eieren inademen of inslikken. In de menselijke darm komen de eitjes uit, waarna de larven zich door het lichaam verspreiden. Via het bloed komen de lintwormlarven in longen en lever terecht, waar ze massaal kleine blaasjes ontwikkelen: de lintwormpuistjes. Deze puistjes vernietigen de lever. Wanneer de besmetting niet tijdig wordt ontdekt, kan de infectie een dodelijk verloop krijgen. Bij tijdige ontdekking kan een besmetting goed worden behandeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.