+ Meer informatie

Nunspeet viert 25e verjaardag

Gemeentebestuur nodigt inwoners uit voor fuifje

2 minuten leestijd

De gemeente Nunspeet bestaat vanaf morgen 25 jaar. Dit heuglijke feit wil het gemeentebestuur samen met de bevolking vieren. Alle inwoners zijn uitgenodigd voor de jubileum- en nieuwjaarsreceptie van donderdag 2 januari op het gemeentehuis.

Dat meldt de gemeente in een persbericht. Op de receptie van komende donderdag zijn de burgers in de gelegenheid om Burgemeester en Wethouders te feliciteren en (eventueel) een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook worden belangstellenden die geen inwoner van de gemeente zijn van harte uitgenodigd. Burgemeester ing. C. de Kovel houdt een toespraak, terwijl de muziekschool Noord-West Veluwe medewerking verleent.

Nunspeet was voor 1972 een kern van de gemeente Ermelo. Ermelo werd op 1 januari van dat jaar gesplitst in de zelfstandige gemeenten Ermelo en Nunspeet. Beide dorpen telden toen rond de 19.000 inwoners. De gemeente Nunspeet, die de kernen Nunspeet, Hulshorst, Elspeet en Vierhouten omvat, heeft inmiddels bijna 26.000 burgers.

De reden voor de splitsing van 1972 was dat Nunspeet en Ermelo te ver uit elkaar lagen (ongeveer 15 km) om, gezien de ,,toegenomen complexiteit van de samenleving", nog effectief door één gemeentebestuur gerund te kunnen worden. Daar kwam nog bij dat beide dorpen qua bevolking en cultuur weinig gemeenschappelijks hadden.

Opdeling

De opdeling van de gemeente Ermelo stond dan ook al vanaf 1877 op de agenda van politiek Den Haag. Vanaf 1946 probeerde het parlement de tegenstellingen te overbruggen door afdelingen van het gemeentehuis, dat in Nunspeet stond, over te brengen naar het dorp Ermelo. Vanaf die tijd ontwikkelde zich een felle polarisatie tussen de Nunspeetse en Ermelose leden van de gemeenteraad. Die patstelling vormde voor het parlement de aanleiding om Nunspeet en Ermelo vanaf 1972 als zelfstandige gemeenten verder te laten gaan.

Genoemde achtergrond van de splitsing blijkt onder meer uit archiefonderzoek van de Nunspeetse SGP-fractie voor de begrotingsvergadering van afgelopen november. RPF en SGP waren toen de enige fracties die in hun algemene beschouwingen expliciet bij die historie stilstonden. Beide partijen concludeerden dat Nunspeet zich als zelfstandige gemeente bewezen heeft. Zo zijn er de afgelopen 25 jaar in Nunspeet sociale voorzieningen, woonwijken en industrieterreinen van de grond getild.

Jubileumboekje

Nunspeet heeft volgens de reformatorische politiek ook bewezen financieel gezond te zijn. De begrotingen van de afgelopen 25 jaar waren allemaal sluitend, terwijl de gemeentelijke onroerende-zaakbelasting (ozb) nog steeds tot de laagste in Nederland behoort.

Binnenkort ligt een gemeentelijk jubileumboekje "25 jaar Nunspeet" in de boekhandels. De historie is verder ook uitgebeeld op een foto-expositie in de hal van het gemeentehuis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.