+ Meer informatie

Suzuki m moeilijkheden door VS-kernwapenrel

•I Minister Haig zal Japan niet aandoen bij reis in juni

3 minuten leestijd

WASHINGTON/TOKIO • De Amerikaanse minister in buitenlandse zaken, Alexider Haig, doet bij zijn Aziëis in juni in afwijking van zijn an Japan niet aan. Premier izuki is twee weken na het potief verlopen gesprek met predent Reagan onverwacht in jrlegenheid gebracht door de jrklaring van de vroegere merikaanse ambassadeur in ïpan, Edwin Reischauer dat .merikaanse marineschepen iet kerpwapens aan boord Ja-

pan al 21 jaar aandoen krachtens een geheim akkoord dat dateert uit 1960.

Het publieke verwijt dat daardoor in Japan is ontstaan, brengt de regering Suzuki verder in moeilijkheden. Washington zowel als Tokio poogden te voorkomen dat er een verband wordt gelegd tussen de reiswijziging en de kernkwestie. De huidige Amerikaanse ambassadeur, Mike Mansfield, poogde woensdag het ontstaan van een ware rel te voorkomen door te verklaren, dat „Washington nooit iets zegt over het al dan niet aanwezig zijn van kernwapens waar ook ter wereld" en zei, dat de Verenigde Staten hun veiligheidsverplichtingen tegenover Japan nakomen, maar ook door geen kernwapens in Japan in te voeren.

Voor Suzuki was de verklaring van de ambassade reden om te zeggen, dat het moeilijk zou zijn om de zaak te onderzoeken. De Japanse regering staat op het standpunt, dat de Verenigde Staten Japan, waarmee zij een uit 1960 daterend wederzijds veiligheidsverdrag hebben, zou moeten raadplegen voordat dit land kernwapens zou kunnen toelaten. „De Verenigde Staten hebben verklaard, dat zij bilaterale overeenkomsten inzake veiligheidsregelingen getrouw zullen nakomen en wij vetrouwen de Verenigde Staten", zo zei Suzuki. Hij zei niet van plan te zijn het beleid tegen de toelating van Amerikaanse kernwapens tot het land te wijzigen. overleg vooraf door de twee regeringen". Maar door daar aan toe te voegen de zinsnede „Wij zouden Amerikaanse verzoeken in het vooroverleg realistisch bekijken" scheen hij evenwel impliciet aan te geven, dat Japan in de toekomst wél Amerikaanse schepen of vliegtuigen met kernwapens zou kunnen toestaan het land binnen te komen. Maar terug op zijn bureau haastte hij zich om te verklaren: „Kortom, (ik) zou neen zeggen zelfs tegen vooroverleg". En „met realistisch bedoelde ik de Japanse gevoeligheid voor de kwestie van kernwapens". Maar deze verklaring scheen te laat te zijn om het ontstaan van wantrouwen te voorkomen. De kwestie van de kernwapens ligt uiterst gevoelig in Japan, doordat het er in de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen mee werd gebombardeerd. De politiek van het land is ook ze niet te maken, te hebben of te laten invoeren.

De wijziging van het reisplan van Haig verklaarde een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken als een „kwestie van timing en nodig door het programma", terwijl het Japanse ministerie in een verklaring zei, dat minister van buitenlandse zaken Sunao Sonoda „er niet is" in de tijd dat Haig in Japan zou zijn. Zie ook pag. 7: „Toenemende spanning tussen VS en Japan".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.