+ Meer informatie

Aziz met antwoord naar SU vertrokken

Engeland en VS vinden voorwaarden ontoereikend

3 minuten leestijd

BAGDAD (AP) — De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, is naar Moskou vertrokken om antwoord te geven op het vredesvoorstel van de Sowjet-Unie. Over de strekking van het antwoord was vanmorgen vroeg nog altijd niets bekend.

Het Iraakse staatsradiostation meldde gisteren dat president Saddam Hoessein met de Revolutionaire Commandoraad de voorstellen van president Michail Gorbatsjov had „bestudeerd" en daarop had besloten Aziz naar Moskou te sturen om het Iraakse antwoord over te brengen. Het was de eerste keer dat de Iraakse media melding maakten van het vredesvoorstel van de Sowjet-Unie. Details van het plan zijn niet officieel bekendgemaakt.

De Amerikaanse president, George Bush, heeft laten weten dat het Sowjetvoorstel niet toereikend is om een eind te maken aan de oorlog. Het feit dat Aziz teruggaat naar Moskou, versterkt enigszins de hoop dat Irak serieus bezig is met het aftasten van mogelijkheden om te komen tot een vreedzame oplossing.

Eerder op de dag voorspelden Iraakse radiostations een lange en harde grondoorlog. In commentaren werd gewaarschuwd dat de dode geallieerde soldaten naar huis zouden terugkeren in „eindeloze konvooien van doodskisten". Uit de uitzendingen viel op te maken dat Irak meent dat de grondoorlog voor de deur staat, ondanks het vredesinitiatief uit Moskou.

Velayati

De Iraanse minister van buitenlandse zaken, AH Akbar Velayati. heeft gisteren in Parijs gezegd dat Irak nog een etmaal de tijd heeft gekregen om te reageren op het vredesplan van Sowjetpresident Michail Gorbatsjov. Hij zei dat na een onderhoud met de Franse president, Frangois Mitterrand. De Amerikanen hebben dit 'ultimatum' overigens ontkend.

Dumas zei dat Frankrijk hoopte dat Saddam „snel en positief' zal reageren op het voorstel van Gorbatsjov, „zodat we het stopzetten van de vijandelijkheden kunnen overwegen". Dumas wekte met zijn woorden de indruk dat Frankrijk hoop put uit het Sowjetvoorstel, waarover geen bijzonderheden zijn bekendgemaakt.

De Iraanse minister benadrukte tegenover verslaggevers dat de opvattingen van Frankrijk en Iran over de Golfoorlog dicht bij elkaar liggen en dat beide landen vastbesloten zijn een einde te maken aan „deze ramp". Brittannië vinden dat het Sowjetvredesplan, dat door Irak in overweging wordt genomen, naast de terugtrekking uit Koeweit nog meer toezeggingen van Irak zou moeten vragen. Dat hebben diplomaten van de Verenigde Naties gisteren gezegd.

Eisen

Bijzonderheden over de inhoud van het plan zijn nog altijd niet naar buiten gebracht, maar volgens de diplomaten wordt er geen duidelijke termijn voor de terugtrekking in genoemd. Ook staat er volgens hen niets in over krijgsgevangenen, rehabilitatie van de Koeweitse regering en herstelbetalingen aan Koeweit en wordt erin niet de eis gesteld dat Irak uitvoer geeft aan elk van de twaalf resoluties die de VN-Veiligheidsraad sinds de invasie van Koeweit op 2 augustus heeft aangenomen.

Slechts een plan waarin onder andere deze zaken worden geregeld, zou acceptabel zijn voor de VS en Groot-Brittannië, zo suggereerden de diplomaten. Tegenstrijdige over-enweerverklaringen van staatshoofden, ambassadeurs en ministers beheersten overigens gisteren het diplomatieke verkeer rond de Golfoorlog. PARIJS

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.