+ Meer informatie

„INGEVROREN GEMEENTE”

2 minuten leestijd

U herinnert zich allen de naam: Varende gemeente. Hiermede werd en wordt het „zwervend” gedeelte van onze kerken aangeduid. Lang niet alle gemeenten tellen schippers onder hun leden en kennen dan ook niets van de moeilijkheden waarmee deze mensen soms te kampen hebben. Onze schipperspredikanten hebben ook lang niet altijd een gemakkelijke taak, want door het steeds maar reizen en trekken kan van een regelmatig kontakt daar moeilijk sprake zijn. Aan de „bewegelijkheid” van deze kerkleden is door de vorst een eind gekomen en zo kunnen we spreken van een ingevroren gemeente. Terwijl ik dit schrijf ziet het er echt nog niet naar uit dat aan dit gedwongen oponthoud spoedig een einde komt en het is daarom dat ik met name de ambtsdragers van alle aan vaarwater gelegen kerken er op wil attenderen dat op zo’n „ingevroren schip” wel eens een lid van een onzer kerken kan wonen. Niet iedereen bezit de vrijmoedigheid om na de kerkdienst even de consistorie in te stappen en zich bekend te maken, maar door het altijd buiten zijn is aan het uiterlijk meestal wel te zien dat men met schippers te doen heeft. Weet u dat een bezoek aan boord meestal zeer op prijs wordt gesteld en dat ook tegenover ambtelijk-, dus huisbezoek heel geen bezwaar bestaat. U begrijpt wat ik bedoel n.l.: kijk eens uit en maak eens een afspraak met deze mensen. De schippers en hun gezinnen merken dan weer eens opnieuw dat zij er ook bij horen en wellicht hebt uzelf ook nog een goede avond. Natuurlijk dient wel bedacht te worden dat men van ouderlingen verwacht dat er ook over wat anders dan over ijs en gedwongen werkeloosheid enz. gesproken wordt. Een „koetjes en kalfjes”-huisbezoek heeft al heel wat mensen een teleurstelling bezorgd, of heeft u dat nog nooit bemerkt?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.