+ Meer informatie

Minder ontslagen bij Avebe dan verwacht

Braks stelt besluit zesde fabriek uit

2 minuten leestijd

GRONINGEN — Het aantal gedwongen ontslagen bij het aardappelmeelconcern Avebe zal aanzienlijk geringer zijn dan volgens het saneringsplan noodzakelijk leek. Dit is het gevolg van de overeenstemming die minister Braks (landbouw) donderdag tijdens een bezoek aan Ter Apel heeft bereikt met de vakorganisaties en de ondernemingsraad van Avebe over de afvloeiingsregeling voor werknemers van 57,5 jaar en ouder.

Bovendien heeft de minister zich bereid getoond de beslissing over de sluiting van een zesde Avebe-fabriek uit te stellen tot het voorjaar van 1981. Volgens het aanvankelijke saneringsplan, zoals door de minister op tafel gelegd, moeten bij de Avebe zeshonderd vaste en 175 tijdelijke arbeidsplaatsen verdwijnen. Door de afvloeiingsregeling voor de 57,5-jarigen zal het aantal gedwongen ontslagen met 185 worden verminderd.

Petitie

De bewindsman deelde een en ander deze week mee tijdens de opening van het nieuwe kantoor van de herinrichtingscommissie Ooet-Groningen en de Gronings-Drentse veenkoloniën. De minister werd daarbij overigens verwelkomd door enige honderden demonstrerende boeren, die namens de gezamenlijke landbouworganisaties in het noorden een petitie aanboden. Daarbij werd de bewindsman, die onder anderen werd vergezeld door de commissaris van de Koningin in Drenthe mevrouw mr. A. P. Schilthuis, aanvankelijk bekogeld met sneeuwballen, maar ernstige problemen deden zich niet voor.

De boeren hadde vle spandoeken opgehangen rondom het gebouw van de herinrichtingscommissie waar ook een lange rij tractoren stond met daaraan eveneens spandoeken.

De demonstratie was gericht op de problemen van de zevenduizend poeren in Groningen, Drenthe en Overijssel die als aardappelleveranciers van de Avebe fungeren. Zij voelen zich in hun bestaan ernstig bedreigd door de ontwikkelingen bij het concern. In een petitie eisten zij een regeling, waardoor de inhouding van vijf procent op de aardappeloogst van 1980 zal worden gecompenseerd. Bovendien is, zo stelden zij, een prijsverhoging van de aardappelen met 15,3 procent in 1981 noodzakelijk om niet verder achterop te raken.

Herinrichting

Wat betreft de herinrichting van Oost-Groningen en van de GroningsDrentse veenkoloniën deelde de bewindsman mee dat hij op korte termijn daarover weer gesprekken wil voeren met de provinciale besturen van Groningen en Drenthe. De minister kondigde verderaan dat zeer binnenkort de publikatie zal plaatsvinden van het structuurschema landinrichting. Volgens de minister zal de komende tijd overigens niet meer dan veertigduizend hectare aan landinrichtingsprojeckten per jaar kunnen worden uitgevoerd. Binnen dat aantal zal ook de herinrichting van de OostGroningen en van Gronings-Drentse veenkoloniën moeten plaatsvinden. Dit gebied is 130.000 hectare groot. Braks verwachtte dat de herinrichtingtot ver in de negentiger jaren zal duren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.