+ Meer informatie

Staatsbezoek aan Ierland, een land dat veel bewaard heeft

2 minuten leestijd

Een boomplanting, een staatsdiner, bezichtiging van historische Ierse kunstschatten, ontmoeting met Nederlanders, een bezoek aan Dublin en aan de hoogveengebieden. Dat waren de hoofdingrediënten van het driedaagse staatsbezoek dat koningin Beatrix en prins Claus van 30 oktober tot 1 november brachten aan Ierland. Van massale belangstelling was geen sprake, m.aar wel wapperde hier en daar de Hollandse driekleur.

De Ierse kranten waren in het algemeen opgetogen over het Oranjebezoek; ze noemden de Oranjes een wezenlijk onderdeel van de Ierse historie vanwege het koningschap van stadhouder Willem III, zo' n driehonderd jaar geleden. De Ierse vlag bevat naast het Ierse groen en het vredeswit ook een oranje baan. The Irish Times noemde onze koningin „een manager, een no-nonsens-vrouw die niets geeft om moderne hoeden en kleding en die zich meer laat leiden door de rede dan door gevoelens." Het bezoek van het koninklijk paar trok echter heel wat minder belangstelling dan de regeringscrisis, die zich juist in die dagen voordeed. Tijdens de persconferentie die de Ierse premier Haughey direct na de aankomst van koningin en prins gaf, werd hij door de Ierse pers uitsluitend belaagd met vragen over zijn verwachtingen wat de crisis betrof.

Veel bewaard
Tijdens het staatsdiner in het Dublin Castle op dinsdagavond prees de Koningin Ierland om wat het bewaard heeft. Levende archieven, zoals de karakteristieke hoogveengebieden zijn in Nederiand verdwenen, maar in Ierland behouden. Het behoud en, waar nodig, herstel van de natuurlijke omgeving noemde koningin Beatrix een van de grote problemen, die niet langer op nationaal niveau kunnen worden opgelost. Dinsdagmiddag bekeek de vorstin met veel belangstelling "The Treasure", een expositie van Ierse schatten uit de periode van het Viking- tijdperk tot de vijftiende eeuw, bestaande uit opgegraven zilveren, stenen en gouden voorwerpen. Daarna ontmoette het koninklijk paar de Nederlandse gemeenschap in Ierland in het Royal hospital Kilmainham. De dag werd besloten met een staatsdiner dat president Hillary het koninklijk paar aanbood. Woensdag maakten Koningin en Prins - n a een kranslegging in het herdenkingspark voor gevallen Ierse soldaten en vrijheidsstrijders- kennis met allerlei facetten van de stad Dublin: een modern financieel dienstencentrum, een werkloosheidsproject, the Book of Kells en moderne kunst. In West-Ierland bezocht Beatrix op de laatste dag van haar bezoek aan Ierland de streek Connemara, waar de laatste onaangetaste hoogveengebieden van Europa te vinden zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.