+ Meer informatie

Landbouwbeleid in EEG steeds moeilijker

MINISTER ERTL

2 minuten leestijd

De Westduitse minister van landbouw, Josef Ertl, heeft zaterdag in een toespraak verklaard dat de EEG wordt bedreigd met de neiging het landbouwbeleid opnieuw te nationaliseren.

„Als dit streven voortduurt dan wordt dat beleid een aanfluiting". De ministerraad van de EEG moest deze gevaren onderkennen en er het nodige aan doen op de volgende vergadering, die van 3 september, aldus minister Ertl, omdat naarmate er meer economische ontwikkelingen in de EEG een eigen kant opgaan het steeds moeilijker zal worden een gemeenschappelijk landbouwbeleid te gaan uitoefenen.
De voornaamste voorwaarde voor zulk een beleid ontbrak nog, namelijk een economische en monetaire unie. Het landbouwbeleid van de EEG was in moeilijkheden gekomen, zei Ertl, vanwege de schommelingen in de wisselkoersen, en om geen andere reden.

Thans ergert het landbouwbeleid zowel de producenten, de consumenten als de belastingbetalers, maar het blijft toch de sleutel vormen tot de bereidheid van de EEG om samen ook op andere terreinen gemeenschappelijk te kunnen optreden.
Het gezamenlijk blijven uitvoeren van de weliswaar ingewikkelde maatregelen was dus van het allergrootste belang. De minister prees de boeren van zijn land die, alhoewel zij tal van redenen tot klagen hebben, kalmte en zelfdiscipline hadden aan de dag gelegd, „zulks in tegenstelling tot een aantal hunner Europese collega's".
Duidelijk was dat de minister toen hij dit zei nog niet was ingelicht over het feit dat niet lang ervoor in Hannover, in Nedersaksen, een groep boeren een forse lading stalmest op de stoep van het ministerie van Landbouw van die deelstaat hadden gedeponeerd met het verzoek deze aan de heer Ertl te Bonn te willen doorsturen.

De politie ruimde de vies ruikende troep op maar kon niet nagaan wie de daders waren geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.