+ Meer informatie

Water is taboe in Kerbala

5 minuten leestijd

KERBALA - De gouden koepel van de Hoessein-moskee in liet centrum van Kerbala is al buiten de stad zichtbaar. De magnifieke eerste indruk verhult dat de grafkoepel van imam Hoessein in een verschrikkelijk vervfoest stadscentrum staat. Kerbala is door een nachtmerrie van burgeroorlog gegaan en staat voor een nog grotere ramp van dodelijke epidemieën.

Wie Kerbala binnenrijdt, komt onder de indruk van de uitgebrande, stukgeschoten scholen, kantoren en regeringsinstanties. Het lijkt of de sji'itische rebellen na afloop van de Golfoorlog wraak wilden nemen op alles wat met Bagdad of het soennitische Baath-regime van Saddam Hoessein is verbonden.

Opvallend is het geringe aantal foto's en schilderingen van Saddam Hoessein langs de wegen in Kerbala. De afbeeldingen die er zijn, lijken splinternieuw. Tijdens de volksopstand van Kerbala tegen Bagdad werden alle platen van de president besmeurd, gescheurd of beschoten. Nadat de opstand was neergeslagen, werden alle beschadigde foto's verwijderd. De meeste zijn nog niet vervangen. In het centrum van Kerbala is verschrikkelijk gevochten tussen opstandige delen van het leger en loyalisten. Langs de grote pleinen staat geen huis, hotel of restaurant overeind. Met enorme vuurkracht zijn gevels weggeblazen, daken afgerukt. De binnenstad is vermoord.

Bulldozers

„Al jaren wilde Saddam Hoessein de buurt rond de moskee afbreken om een fraai park aan te leggen", zegt een Irakees in Bagdad. „Door de burgeroorlog had hij zijn kans om tientallen huizen voorgoed op te ruimen". Nog goed zichtbaar is dat bulldozers hele rijen huisjes hebben weggeduwd zodat vóór de moskee een groot plein is ontstaan.

In een stukgeschoten huis zit een jochie, Ahmed, van acht jaar. Hij zet wat thee voor de soldaten die de Gouden Moskee met mitrailleurs bewaken. Uit de buitenmuur van het heiligdom zijn happen weggeschoten. De prachtige blauwe tegelwanden zijn onherstelbaar beschadigd door tankgeschut.

In de moskee zelf, het belangrijkste sji'itische bedevaartsoord ter wereld, wordt niemand toegelaten. „De muren binnen zijn besmeurd met bloed van de opstandelingen. De regering heeft ze in de moskee genadeloos afgeslacht", weet een geïnformeerde bron in Bagdad.

Hoeveel doden om de Gouden Moskee zijn gevallen, is onbekend; de sji'itische burgers van Kerbala zijn voldoende onder de indruk van de wraak van Bagdad om tegen journalisten zeer terughoudend te zijn. In de hoofdstad wordt openlijk geklaagd over de enorme inflatie. In Kerbala echter zei een ambtenaar op de vraag of de prijzen erg hoog zijn schouderophalend: „Ik weet het niet". Zelfs de officiële begeleider van het ministerie van informatie was onder de indruk van de angst om iets los te laten.

Patiënten

Het Hoessein-ziekenhuis buiten Kerbala is zwaar verwoest door de strijd tussen het leger en de opstandelingen. Van de vier verdiepingen zijn er twee totaal en een derde voor de helft onbruikbaar geworden. „Voor de oorlog hadden we 400 bedden, nu nog maar 240", zegt geneesheer-directeur dr. Kariem al-Nafai. „Ons ziekenhuis doet dienst voor 500.000 mensen in het gouvernement".

Buiten wordt met man en macht gewerkt om de verminkte afdelingen te herstellen. Dat is dringend nodig, omdat het aantal patiënten in Kerbala dramatisch is gestegen sinds de ooriog. „Het aantal patiënten die naar ons toekomen is groot en de gevallen die we krijgen zijn vaak te laat of slecht behandeld in lokale kliniekjes. We zijn niet in staat deze problemen het hoofd te bieden", aldus dr. Kariem.

Een moeder zit te snikken tegen de muur. „Mijn kind gaat dood, mijn kind gaat dood". Op het bed naast haar ligt aan een infuus een veel te magere baby van vier maanden. Volgens de verpleegster ligt het kind te sterven. „Meningitus", zegt de dienstdoende arts. „Zulke gevallen kregen we vroeger nooit. Nu zien we dit steeds meer. Dit kind is het slachtoffer van het drinken van verontreinigd water".

Tyfus

In dezelfde zaal ligt Kariema van zes maanden. „Ze begon plotseling te braken en kreeg diarree", zegt haar verontruste moeder. „Wat moet ik doen?". De dokter stelt haar gerust dat het sterk vermagerde kind er dank zij het infuus wel doorheen komt. „Ook een gevolg van het drinken van verontreinigd water".

Het departement voor de volksgezondheid in Kerbala is door de rebellen verwoest. Dr. Ali Musa, die in het gouvernement verantwoordelijk is voor de preventieve gezondheidszorg, heeft zijn kantoor daarom in het minder beschadigde culturele centrum ingericht. Hij legt de gevolgen van het drinken van verontreinigd water uit.

„De algemene situatie is heel slecht, vooral omdat de waterzuivering niet goed werkt. Er zijn veel besmettelijke ziekten als cholera, hepatitis, tyfus. Vooral die laatste ziekte neemt snel toe in Kerbala", aldus dr. Ali

Vaccins tegen deze ziekte heeft Kerbala niet. „We hebben grote tekorten, vooral als het gaat om kinderen. We hebben nog wel de poiioprik, maar sinds een paar weken kunnen we kinderen niet meer de dtp-cocktail geven. In het hele gouvernement is niets meer te krijgen. Een groot probleem is ook het gebrek aan melk voor baby's en peuters. Dat heeft negatieve invloed op de groei en het afweersysteem van kinderen. Daardoor sterven er veel, gewoon door diarree", zegt dr. Ali.

Rivierwater

„De bevolking lijdt omdat deze medicijnen en melk niet beschikbaar zijn. Ze kunnen niet in Irak worden ingevoerd. De economische blokkade heeft een funeste invloed op de gewone bevolking". Volgens dr. Ali wordt de situatie steeds slechter. De voornaamste risicogroepen zijn kinderen en zwangere vrouwen. Onder artsen en hulpverleners wordt niet gediscussieerd over de vraag öf er epidemieën gaan uitbreken. De discussie gaat over de mogelijke aantallen slachtoffers. Schattingen variëren van tienduizenden tot honderdduizenden kinderen.

„De oorzaak van de ziekten is dat de mensen in Kerbala water uit de rivier de Eufraat drinken. Die is besmet met bacteriën, legt ir. Mohamed Ali Mehdi uit. Hij is directeur van het waterzuiverings- en rioolbedrijf van het gouvernement. „Ze drinken uit de rivier vanwege een tekort aan schoon kraanwater. We pompen dagelijks 70 liter per persoon naar de stad. Op het platteland kunnen we de mensen niet meer dan 8 liter per dag geKerbala. Foto's J. M. Strenghoit.

Heel de binnenstad van Kerbala is verwoest. ven", aldus directeur Mohamed.

Volgens internationale normen heeft ieder mens dagelijks 420 liter nodig. Toch draaien de generatoren én pompen in het waterzuiveringsbedrijf bij de arme wijk Uruba op volle toeren. Wat is dan het probleem? „Je bent juist op het tijdstip gearriveerd dat we elektriciteit hebben. Bagdad kan de stad Kerbala en ons dagelijks vier uur elektriciteit leveren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.