+ Meer informatie

John Hinckley

1 minuut leestijd

WASHINGTON — Is John Hinckley verantwoordelijk voor zijn daden? Met andere woorden, is president Ronald Reagan het slachtoffer geworden van een geestelijk gestoorde? Voor de doorsnee Amerikaan bestaat hierover niet de minste twijfel: Hinckley is gevaarlijk en dient zonder meer opgesloten te worden. Toch is een dergelijke beslissing onwaarschijnlijk.

Eer de justitie besluit de vervolging te staken en Hinckley in een psychiatrische inrichting laat plaatsen moet de verdediging kunnen bewijzen dat de beklaagde op het moment van de aanslag niet verantwoordelijk voor zijn handelingen was en dat hij niet in staat was zich rekenschap te geven van de morele en juridische gevolgen van" zijn daad. De justitie zou dan echter ook moeten aantonen dat deze toestand het gevolg was van een mentale ziekte. Het feit ligt er dat Hinckley diverse psychiatrische behandelingen heeft ondergaan, doch welke Amerikaan heeft nooit op de divan van een psychiater gelegene

Men kan ook moeilijk beweren dat Hinckley niet wist wat hij deed op de 30ste maart, toen hij de schoten op Reagan afvuurde. De brief die hij aèn Jody Foster schreef is hierover zeer duidelijk. Hij kondigde aan dat hij de president ging vermoorden om door deze „historische" daad de. aandacht van de jonge actrice op zich te vestigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.