+ Meer informatie

Ophef over elektronisch huisarrest

VVD en PVV: Crimineel moet in cel

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Kamer heeft kritiek op staatssecretaris Albayrak van Justitie, omdat 2000 veroordeelde criminelen hun straf thuis mogen uitzitten met een elektronisch enkelbandje. CDA, VVD en PVV willen dat de noodmaatregel uit 2005 wordt stopgezet.

De Tweede Kamer hield gisteravond een spoeddebat over het elektronisch huisarrest. Toen er in 2005 een cellentekort was, stemde de Kamer in met een noodmaatregel waarbij justitie-ambtenaren korte celstraffen kunnen omzetten in een straf waarbij de veroordeelde crimineel een elektronisch enkelbandje draagt. Intussen staan er cellen leeg, terwijl de maatregel nog steeds bestaat.

Volgens staatssecretaris Albayrak (PvdA) blijkt dat mensen die hun straf thuis uitzitten, minder vaak opnieuw in de fout gaan. CDA, VVD en PVV willen dat de bewindsvrouw onmiddellijk stopt met het omzetten van celstraffen in elektronisch huis¡arrest.

VVD-Kamerlid Teeven waarschuwde dat veroordeelden hun criminele activiteiten nu thuis op de bank voortzetten: "Te triest voor woorden." PVV'er De Roon vroeg de staatssecretaris "onmiddellijk" op te houden met de maatregel. "De staatssecretaris heeft kennelijk als hobby zo veel mogelijk gevangenisstraffen op te heffen."

De SP is niet op voorhand tegen elektronisch huisarrest. Wel wil de partij dat de rechter en niet een ambtenaar daarover beslist. "Dat is de wereld op z'n kop. Wie is er nu de baas: de rechter of een ambtenaar", aldus SP-Kamerlid Van Velzen.

De PvdA steunt haar staatssecretaris. De sociaaldemocraten willen niet dat "het vullen van cellen een doel op zich wordt."

Vorig jaar zaten ongeveer 2000 personen hun gevangenisstraf thuis uit met een enkelbandje. Het gaat om veroordeelden die van de rechter maximaal drie maanden celstraf hebben gekregen.

Het ministerie van Justitie heeft de maatregel overeind gehouden omdat elektronische detentie zou tegengaan dat mensen terugvallen in criminaliteit. Uit onderzoek bleek bovendien dat veroordeelden huisarrest ervaren als een echte straf. De veroordeelde wordt in zijn eigen omgeving geconfronteerd met de beperking van zijn vrijheid, stelde het ministerie van Justitie twee jaar geleden al in een brief aan de Kamer.

Staatssecretaris Albayrak ziet elektronische detentie niet meer als een noodmaatregel en wil het huisarrest vastleggen in de wet. Ze verwacht nog dit jaar een definitief wetsvoorstel hiervoor te presenteren. In de tussentijd scherpt de staatssecretaris alvast de criteria aan waarmee wordt geregeld welke veroordeelden in aanmerking komen voor elektronische detentie.

Het CDA kan eventueel leven met thuisdetentie als Albayrak de regeling inderdaad snel verbetert.


Enkelbandje

- Kamer boos over omzetten van celstraf in elektronisch huisarrest.

- CDA, VVD en PVV willen noodmaatregel uit 2005 stopzetten.

- Staatssecretaris Albayrak gaat huisarrest vastleggen in de wet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.