+ Meer informatie

Aanpassing militaire zorg is „wanbeleid"

Plastisch chirurgen zeer ontevreden

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) — Burgerpatiënten die per 1 juli niet meer terecht kunnen in het te sluiten militaire hospitaal dr. A. Mathijsen in Utrecht zullen nu lang moeten wachten op een (soms dringende) operatie. Er werd gisteren zelfs over een wanbeleid gesproken.

De academische ziekenhuizen in de buurt hebben niet genoeg capaciteit om de burgerpatiënten op te vangen. Het Utrechtse ziekenhuis Overvecht zou een mogelijkheid zijn, maar dat heeft geen erkenning voor plastische chirurgie.

Dat stellen de plastisch chirurgen die al enkele decennia aan het hospitaal zijn verbonden. Gisteren kwam de Nederlandse Vereniging voor Plastische en Reconstructieve Chirurgie in het Utrechtse hospitaal bijeen om te vergaderen en om afscheid te nemen van het gebouw. Het hospitaal is van oorsprong bedoeld om militaireji te behandelen, maar in de loop der jaren mochten er ook burgerpatiënten komen. Inmiddels worden er twee maal zo veel burgers als militairen medisch behandeld. Per jaar vinden in het dr. A. Mathijsen vijfhonderd operaties plaats.

„Beslist een vermindering van zorg", aldus dr. W. Rijnders, hoofdgeneeskundige van het ministerie van defensie bij het Utrechtse hospitaal. Door de reorganisatie van de militaire geneeskunde in het land moet het dr. A. Mathijsenhospitaal sluiten. Naast het Academisch Ziekenhuis Utrecht komt het Centraal Militair Hospitaal te liggen. In het land komen verder zogenoemde perifere teams voor militairen die zijn aangesloten bij algemene ziekenhuizen.

Oorlogschirurgie

Plastische chirurgie heeft altijd een grote rol gespeeld in het dr. A. Matthijsen. Immers, deze tak van geneeskunde is ontstaan uit de oorlogschirurgie. Loopgravenoorlogen zorgden ervoor dat veel militairen ernstige verwondingen aan hun hoofd opliepen. In de Tweede Wereldoorlog moesten Franse militaire slachtoffers met veelal weggeschoten gezichten per trein naar Engeland gaan, waar de plastische chirurgie goed op gang was gekomen.

Na die oorlog nam ook de plastische chirurgie in Nederland een aanvang. Daarbij melden zich steeds meer burgerpatiënten voor de nieuwe plastische chirurgie omdat zij door bij voorbeeld kanker hun neus zijn kwijtgeraakt. Een van de eerste Nederlandse plastisch chirurgen was prof. dr. C. Honig, die gisteren in Utrecht de huidige reorganisatie van de militaire geneeskunde „een wanbeleid" noemde.

Administratie

PO

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.