+ Meer informatie

Van Gelder Papier krijgt geen steun

Er is geen geld meer op begroting

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Van Gelder Papier krijgt van minister Van Aardenne van Economische zaken geen 49 miljoen gulden, het bedrag dat het bedrijf minimaal nodig heeft om de witpapiersector te redden. De minister deed deze mededeling terloops tijjg„5 |,gt debat, donderdag ui de Tweede kamer, over de bezuinigingsnota van de regering.

Arbeid, de bedrijfstakken en de ondernemingen, zouden dan cao-onderhandelingen' binnen het aangegeven kader moeten plaatsvinden.

Van Aardenne zei te allen tijde tot verder overleg met de Raad van bestuur van Van Gelder bereid te zijn, maar, aldus de bewindsman, op mijn begroting is het geld niet meer aanwezig. Het bedrijf zal zich wel zeer vindingrijk moeten tonen om een oplossing te vinden die ook voor de overheid werkbaar zal zijn, zei hij.

Sectorsteun

De bewindsman zei dat het overleg over de hele witpapiersector nog niet is voltooid. De Kamer zal daarover vertrouwelijk worden ingelicht. De hele bedrijfstak zal binnenkort aankloppen om sectorsteun en we zijn uiteraard bereid dat te bekijken, aldus Van Aardenne. Van Gelder heeft nu echter op korte termijn individuele steun nodig en het geld daarvoor is er niet meer, zo zei hij.

In de witpapier divisie van Van Gelder (Velzen en Wapenveld) werken ongeveer 1200 mensen.

Het besluit van minister Van Aardenne om geen steun te geven aan Van Gelder is desastreus en merkwaardig. Het besluit houdt in, dat het eind van Van Gelder voor de deur ligt en dat de werkgelegenheid voor 1.500 tot 2.000 man verloren gaat. Dat zei Van den Veen, bestuurder van de industriebond FNV als reactie op de mededeling van minister Van Aardenne.

Volgens Van den Veen is niet alleen de werkgelegenheid in Velzen en Wapenveld (1.200 mensen) in het geding, maar loopt ook de werkgelegenheid in de witpapiersector in Renkum (ongeveer 450 man) en Apeldoorn (ongeveer 150 man) gevaar. „En daarbij komen dan nog de nodige staffuncties op de tocht te staan", aldus Van den Veen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.