+ Meer informatie

HTM-bestuurders weer aan 't werk

Per maand ca. 70 gulden extra

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het openbaar vervoer in Den Haag is donderdag na een drie weken durende staking van buschauffeurs en trambestuurders bij het Haagse vervoersbedrijf HTM weer op gang gekomen. De actie werd beëindigd nadat woensdag een meederheid van de leden van de vervoersbonden FNV en CNV besloot een conceptovereenkomst tussen HTM en de bonden te aanvaarden. De eerste dag dat er werd gereden verliep vrij normaal.

dertenbach B.V.
ELÉKTRO-TECHNIEK Singel 331 Dordrecht Tel. 078 -133689

Tegen acht uur 's morgens verschenen de eerste bussen en trams weer op straat. De nacht daarvoor waren de tramrails schoongemaakt en geslepen, de bovenleidingen gecontroleerd en alle bussen nagekeken. Er deden zich geen ongeregeldheden voor tussen werkwilligen en diegenen die met de staking wilden doorgaan. Tijdens de ledenvergaderingen, waarop over het voorstel om weer aan het werk te gaan werd gestemd, bleek een niet onaanzienlijke groep door te willen staken.

Cadeautjes

Het publiek reageerde over het algemeen positief. In plaats van te klagen over het ongemak van de afgelopen weken toonden veel passagiers zich opgelucht nu de staking achter de rug is. Volgens een woordvoerder van de HTM zouden enkele bestuurders zelfs cadeautjes hebben gekregen van reizigers.

De HTM verwacht dat vrijdag weer geheel volgens de dienstregeling kan worden gereden. Donderdagochtend moest het publiek er kennelijk nog aan wennen dat de trams en bussen weer reden. Later op de dag kwamen er steeds meer passagiers.

De HTM heeft bekend gemaakt de gedupeerde houders van jaar-, maand- en weekabonnementen tegemoet te komen. Er is een regeling getroffen, die er op neerkomt dat houders van week- en maandabonnementen in de maanden juni, juli of augustus een abonnement kunne kopen tegen een gereduceerde prijs. Voor jaarabonnementhouders wordt nog naar een regeling gezocht.

De door de vakbondsleden goedgekeurde overeenkomst houdt onder meer in dat het rijdend personeel in loonschaal vier blijft, zijn zes procent ongemakkentoeslag behoudt en per maand een extra bedrag krijgt dat tussen de 65 en 70 gulden ligt. Dat bedrag is het verschil tussen loonklasse vier en de door de stakers geëiste toongroep zes. Die extra uitkering houden zij tot uiterlijk 1 januari van het volgend jaar.

Op 1 november moet een onderzoek naar de bezwarende werkomstandigheden van het rijdend personeel klaar zijn. Dan gaan de bestuurders maar loonschaal zes en moeten de resultaten van het onderzoek worden verwerkt in de lonen. Dit betekent dat er de komende maanden onderhandeld moet worden over de ongemakkentoeslag, die het rijdend personeel krijgt wanneer het in groep zes zit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.