+ Meer informatie

EG reageert verdeeld op energieheffing

Liberalisering gasmarkt gaat minder snel

2 minuten leestijd

LUXEMBURG (ANP) - Een aantal EG-lidstaten vraagt zich af of de Europese Gemeenschap zichzelf niet in de vingers snijdt als ze op eigen houtje een energieheffing invoert. Dat is gisteren gebleken in de bijeenkomst van de EG-ministers voor energiezaken in Luxemburg. Op die bijeenkomst bleek ook dat de EG heel wat gas terugneemt bij haar streven naar het vrijer maken van de gas- en elektriciteitsmarkt in Europa.

Nogal wat landen hebben de vrees dat de Gemeenschap haar concurrentiepositie in de waagschaal stelt als niet ook Japan en de Verenigde Staten tot invoering van zo'n energiebelasting besluiten. Ook de Nederlandse minister van economische zaken, Andriessen, die de bijeenkomst in Luxemburg leidde, heeft die concurrentiebedenking. Maar verder meent hij dat het invoeren van zo'n heffing inderdaad de kooldioxyde-uitstoot kan tegengaan en de consument ertoe kan brengen zuiniger met energie om te springen.

Sommige landen hebben er nog problemen mee, zo zei Andriessen na afloop van de raad. Men vraagt zich bij voorbeeld af of de operatie werkelijk budget-neutraal kan worden uitgevoerd. Volgens de EG-commissie moet dat namelijk het geval zijn. De heffing op energiedragers zou goedgemaakt moeten worden via een verlaging van andere belastingen (bij voorbeeld de vennootschaps- en de inkomstenbelasting). De kwestie van de energieheffing komt in december opnieuw aan bod in een gezamenlijke bijeenkomst van de ministers voor milieuzaken en energie.

Cardoso e Cunha, die zich met zijn oorspronkelijke plannen de irritatie van een groot aantal EG-lidstaten op de hals haalde en die ook binnen de EG-commissie op kritiek stuitte, doet nu een stap terug. Liberalisering moet er komen, maar in een heel kalm tempo, zo luidt nu zijn redenering. De EG-commissaris wil binnenkort met gedetailleerde voorstellen komen. Maar hij doet dat pas nadat hij in alle Europese hoofsteden nog eens zijn licht heeft opgestoken.

Volgens een Nederlandse diplomaat in Luxemburg heeft ons land nog steeds grote bezwaren, ook tegen de nieuwe lijn van Cordoso e Cunha. De Nederlandse delegatie stelde zich dan ook het meest terughoudend op.

Energiehandvest

Het Europese Energiehandvest (het geesteskind van premier Lubbers) heeft geen enkele zin zonder de Sowjet-Unie. Dat zei gisteren Cardoso e Cunha in een gesprek met journalisten. Volgens Cardoso e Cunha zal het handvest vermoedelijk wel, zoals voorzien, tijdens een bijeenkomst op 16 en 17 december in Den Haag, getekend worden. Maar hij is kennelijk bezorgd over wat er daarna kan gebeuren.

Dat hangt volledig af van de verdere ontwikkelingen in de Sowjet-Unie. Het handvest dat in december ondertekend wordt, is in feite niet meer dan een algemene verklaring. Na die ondertekening moet de basisovereenkomst tot stand komen. Die moet juridisch vastleggen welke voorwaarden er voor de handel en de investeringen in de energiesector gaan gelden. De terughoudendheid van de EG-commissaris was duidelijk ingegeven door de onzekere situatie in de SowjetUnie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.