+ Meer informatie

Roomsen niet duidelijk over kernbewapening

KASKI: betrokkenheid bij problematiek

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Rooms-katholieken in Nederland zijn allemaal tegen de oorlog en tegen de kernwapens. Zij voegen hieraan echter zoveel maars toe, dat geen duidelijke tendens aan te wijzen is, waar de bisschoppen iets aan hebben voor hun verklaring over de kernwapenproblematiek, welke zij in het najaar willen publiceren.

Dit blijkt uit de reacties van de 2271 personen en groepen, die hebben meegedaan aan de discussie binnen de kerk, waarom de bisschoppen in februari van het vorige jaar hebben gevraagd.

Het Katholiek sociaal kerkelijk instituut (KASKI) heeft een eerste analyse gemaakt van de antwoorden, die binnengekomen zijn. Het heeft daarvoor willekeurig 200 antwoorden gekozen uit de ruim 2200 en die bestudeerd. De argumenten kunnen in drie hoofdgroepen worden onderverdeeld, namelijk theologische, politiek/militair/economische en humaniair/ethische argumenten. Het KASKI vermeed echter interpretaties van de soms ingewikkelde, soms onduidelijk geformuleerde standpunten. Een moeilijkheid apart leverden de groepsreacties, omdat die meestal niet eensgezins waren.

Voortzetting

De enige conclusie, die het KASKI voorlopig trekt, is dat de reacties getuigen van betrokkenheid der mensen op de kernwapenproblematiek. De bisschoppen hebben met hun consultatie van de RK gemeenschap een discussie op gang gebracht, die de verantwoordelijkheid van de mensen ernstig neemt, aldus schrijft drs. H. van Zoelen van het KASKI in het informatiebulletin „1-2-1" van de RK kerkprovincie. Hij beveelt voortzetting van de discussie aan.

De bisschoppen besloten tot deze consultatie naar aanleiding van het adviesrapport, dat de RK vredesbeweging Pax Christi in oktober 1980 aan de bisschoppen aanbood en waarin zij zich achter het standpunt van het IKV stelde. De bisschoppen hebben het adviesrapport ook aan een groot aantal bisschoppenconferenties gestuurd met het verzoek om te reageren.

Met name met de Amerikaanse bisschoppenconferentie lijkt zich volgens het IKV een vruchtbare dialoog te ontwikkelen. Pax Christi overweegt een gespreksronde met de bisschoppen, wanneer deze hun verklaring in oktober hebben gepubliceerd. In 1983 wil Pax Christi inzake de kernbewapening nieuwe initiatieven onder de Nederlandse katholieken ontwikkelen.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.