+ Meer informatie

«Ziekenfondsraad wijst eigen bijdrage E gezondheidszorg af

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De ZiekenJfondsraad geeft de voorkeur aan een ' verhoging van de nominale premie zorgverzekering boven verplichte ei'gen bijdragen tot een van het inkomen p. afhankelijk maximum. Dit blijkt uit I een ontwerp-advies dat de raad volgende week donderdag behandelt.

] In de tussenbalans heeft het kabinet twee mogelijkheden geopperd om in de toekomstige zorgverzekering de eigen financiële verantwoordelijkheid van de burger te vergroten. De eerste is die van een eigen bijdrage van 10 procent tot een bepaald maximum (een idee van minister-president Lubbers). De tweede mogelijkheid is de I verhoging van het nominale, niet van het inkomen afhankelijk^, deel van de premie van de tot iiu toe genoem"_de_ 15 naar 18 procent van de totale ! zorgkosten (staatssecretaris Simons). Beide alternatieven, die overigens I pas een rol spelen bij de in 1995 volI ledig in te voeren brede zorgverzekeI ring, moeten 1,3 miljard gulden opI brengen. De Ziekenfondsraad was S gevraagd op korte termijn advies uit I te brengen over de twee mogelijkheden.

De raad wijst de eigen bijdragen af omdat die niet goed passen in de opzet en structuur van de moderne zorgverzekering. Zo zouden er problemen kunnen ontstaan met het nieuwe systeem van „functioneel omschreven verstrekkingen". Dit sys1 teem moet verzekerden, verzekeraars E en aanbieders van zorg meer vrijheid tbieden en meer zorg op maat mogeilijk maken.

L-et

iïTS

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.