+ Meer informatie

Kernwapens niet weg te denken

Van Eekelen op Navo-discussie:

2 minuten leestijd

APELDOORN — „In het huidige machtsevenwicht tussen Oost en West zijn kernwapens voorlopig niet weg te denken, hoe graag velen dat ook zouden willen. Zij zijn er, zij spelen een essentiële rol bij de wederzijdse afschrikking en de kennis om deze wapens te vervaardigen zal toch blijven bestaan." . V , •MSifSC,

Dit zei staatssecretaris Van Eekelen van Defensie tijdens een forumdiscussie over Nederland en de NAVO in Apeldoorn. De bijeenkomst was georganiseerd door de Atlantische commissie. Behalve ir. Van Eekelen hadden in het forum zitting ir. H. Vredeling (oudminister van Defensie), dr- M. J. Faber, secretaris van het IKV, en H.J. Neuman, voorzitter van het Nederlandse instituut voor vredesvraagstukken.

Volgens ir. Vredeling betekent een uitbanning van kernwapens van Nederlands grondgebied automatisch dat ons land ook uit de NAVO zal moeten. Hij bepleitte uitstel van de beslissing tot plaatsing van 572 nieuwe kemraketten, „omdat de binnenlandse politiek er nu nog niet rijp voor is."

Dr. M. j. Faber van het Interkerkelijk vredesberaad was van mening, dat het principe van de wederzijdse afschrikking door evenwicht in de militaire krachtsverhoudingen, de sluizen wijd open zet voor een verdere wapenwedloop. Hij vroeg zich af of, w/anneer er met de Russen zal worden onderhandeld over de plaatsing van nieuwe kernwapens, deze dan wel of niet geeplaatst zullen worden.

Verontrust

H. J. Neuman sprak zijn verontrusting uit over de defensieprogr4mma's van de grote politieke partijen. „Men wil vermindering van het aantal kerntaken, de nieuwe kernwapens voor de middellange afstand moeten worden VAN EEKELEN ...kennis blijft... • afgewezen en bovendien wil men de defensie-uitgaven verlagen." Neuman constateerde, dat in het politieke krachtenveld de opvatting steeds meer veld wint, dat het er eigenlijk niet toe doet wat de. onderhandelingen met de Russen opleveren; de nieuwe kernwapens komen er toch niet.

Daarbij wees hij op het reeds nu bestaande „window of insecurity", doordat de militaire krachtsverhoudingen sterk in het voordeel van de Russen zijn verschoven, met name door de plaatsing van de SS-20 raket. „Zelfs als in december wordt besloten tot plaatsing van de nieuwe kernwapens, blijft de situatie zeker nog vijf a zes jaar gevaarlijk", aldus Neuman. Hij onderstreepte het belang van een algeheel evenwicht op militair terrein met de Russen. „Dat heeft weliswaar niets met wapenbeheersing te maken, echter wel met veiligheid."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.