+ Meer informatie

Gebrek aan deskundigen bij herinvoering kolen

Omschakeling zal vele decennia vergen

2 minuten leestijd

APELDOORN — Nederland dreigt het nieuwe steenkolentijdperk in te gaan met een tekort aan deskundig personeel. Prof. ir. W. A. de Jong, voorzitter van de raad van bestuur van TNO (organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek), heeft dinsdag hiervoor gewaarschuwd.

Er moet bijtijds gezorgd worden, aldus prof. De Jong, voor de opleiding van personeel van allerlei niveau, dat nodig zal zijn voor het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen en de bedrijfsvoering van de installaties, die Nederland beschikbaar zal moeten hebben als straks weer tientallen miljoenen tonnen kolen per jaar zullen worden gestookt.

Prof. De Jong zei te vrezen, dat vooral het aantal der hoger opgeleiden (procestechnologen, apparatenbouwers en dergelijke) in de komende jaren in geen verhouding zal staan tot de Vraag, dit gezien de zeer grote energieprojecten, die in Nederland op stapel staan. De opleidingsinstituten zullen meer aandacht moeten besteden aan deze gebieden, aldus prof. De Jong. De voor ons liggende grootschalige invoering van steenkool zal hoge eisen stellen aan overheid, bedrijfsleven en onderzoekinstellingen en een vergroting van de inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling is onontkoombaar, meent prof. De Jong. Het is een misverstand te menen, zei hij, dat we nog genoeg tijd hebben om ons voor te bereiden op de overschakeling op steenkool. Niets is minder waar. De omschakeling zal vele decen" nia vergen en ons voor problemen stellen, waarvoor oplossingen niet, nog . niet of maar ten dele beschikbaar zijn. Bovendien zijn met de overgang op steenkool als belangrijke energiedrager dermate grote bedragen gemoeid en is de benodigde tijd voor onderzoek, ontwikkeling en realisatie zo lang, dat wij in Nederland eerder te laat dan te vroeg komen.

Prof. Dq Jong sprak bij de officiële ingebruikneming van een proefinstallatie in Apeldoorn, die het milieu.vriendelijk stokenvan kolen mogelijk moet maken. Het is een zogenaamde wervelbedvuurhaard, die het middelpunt vormt van een kolenonderzoekproject, waarvoor naar verwachting tot 1984 zo'n veertig miljoen gulden zal worden uitgegeven, hoofdzakelijk uit de middelen van het ministerie van Economische Zaken. Het project maakt deel uit van het nationaal onderzoekprogramma kolen en sluit aan bij een onderzoekprogramma, dat in hetzelfde kader wordt uitgevoerd door het Energie ondezoek centrum (ECN) in Petten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.