+ Meer informatie

Congres Poolse studentenbond Krakau voorbij

1 minuut leestijd

WARSCHAU — Het eerste landelijke congres van de onafhankelijke studentenbond van Polen (NZS) is maandag, na vier zittingsdagen in Krakau, geëindigd met het formuleren van steun voor de onafhankelijke vakcentrale Solidariteit en voor het recht van boeren zich soortgelijk te organiseren.

Het congres van NZS, waarbij 90.000 studenten van 89 instituten van hoger onderwijs in geheel Polen zijn aangesloten, was vrijdag geopend in de pedagogische academie van Krakau, in tegenwoordigheid van 264 afgevaardigden.

In een communiqué dat maandagavond werd gepubliceerd gaf NZS zijn ,,volledige steun aan de activiteit van Solidariteit in haar huidige vorm en beveelt samenwerking met de vakcentrale op alle niveaus aan". Hij onderstreept daarbij dat hij ,,volledig afhankelijk" is van enige maatschappelijke of politieke organisatie, in overeenstemming met zijn statuten.

De onafhankelijke studentenbond, die „het recht van de individuele agrariër erkent op vorming van een autonome en zelfbesturende vakcentrale", verklaart zich bereid te bevorderen dat middelbare scholieren in Polen zich organiseren kunnen en neemt afstand van de bond van socialistische studenten (SZSP), waarmee hij niet van zins is gemeenschappelijke structuren of projecten te hebben.

De onafhankelijke studentenbond dringt er bij het parlement op aan haast te maken met de wet betreffende het hoger onderwijs zodat zij nog op de voorjaarszitting haar beslag krijgt.

Meer nieuws over Polen op pag. 5.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.