+ Meer informatie

Verdwijning kernmateriaal Rusland bevestigd

1 minuut leestijd

MOSKOU (AP) - Uit Russische kerncentrales en kernfabrieken verdwijnen nu en dan kleine hoeveelheden radioactief materiaal, heeft directeur Joeri Visjnevski van Gosatomnadzor, de toezichthoudende instantie, gisteren bekendgemaakt.

Visjnevski zei niets te kunnen zeggen over de totale hoeveelheid materiaal die ontvreemd wordt. In de gevallen die bekend zijn gaat het om ofwel grammen uranium voor militair gebruik of kilo's van de brandstof die in kerncentrales wordt gebruikt, zei hij.

Een paar gram uranium-235, het meest gebruikelijke kernmateriaal dat militair kan worden toegepast, is niet voldoende om een bom te maken. Maar uranium voor civiel gebruik kan worden verrijkt om het geschikt te maken voor militair gebruik.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.