+ Meer informatie

Dwangsom tegen „Accent"

WEGENS BESCHULDIGING VAN AFPERSING

3 minuten leestijd

„Hare Krisjna perst miljoenen af". De stichting International Society for Krishna Conciousness in Amsterdam heeft voor de president van de rechtbank te Amsterdam geëist dat het weekblad „Accent" deze door haar op 20 juli gepubliceerde kop zal rectificeren op straffe van een dwangsom van 10.000 gulden per dag. Ook verlangt Hare Krisjna een verbod zich aldus over de beweging uit te laten op straffe van een dwangsom van 100.000 gulden.
De kop werd in Accent geplaatst boven een van het Duitse weekblad „Der Stern" in het Nederlands vertaald artikel over bedelpraktijken van de Hare Krisjna-beweging in West-Duitsland. Ook werd de kop gebruikt in advertenties in de dagbladen. Volgens de raadsman van Hare Krisjna wordt de kop niet gedekt door het artikel, dat ook ondeugdelijk vertaald zou zijn. „Woorden als afpersen en afdwingen komen in de Duitse versie niet voor", aldus mr. J. van Es die deze oosters-mystieke godsdienstige beweging verdedigt.
„Het zal de gemiddelde lezer niet geheel duidelijk zijn, dat dit verhaal niet op de Nederlandse beweging slaat. Hare Krisjna moet zich er wel tegen verweren, want het heeft slechts een zeer bescheiden voet in de Nederlandse maatschappij. Men vraagt zich toch al af „waar leven die mensen van", en dan biedt Accent daar het antwoord: „zij persen af', aldus mr. Van Es.
MERKWAARDIG
Namens Accent betoogde mr. H. Rehbock dat de waarnemend hoofdredacteur in eerste instantie een rectificatie, samen te stellen in gezamenlijk overleg, vriendelijk had aangeboden, maar dat deze was geweigerd met als motief, dat Hare Krisjna de pen zou moeten opnemen om een fout van Accent te herstellen. Ondanks het niet „heel gelukkig" gekozen woord afpersen achtte hij geen sprake van opzettelijke belediging.  „Wanneer men zich in het publiek merkwaardig opstelt, mag daar ook wel een tegenreactie op verwacht worden".
Mr. Van Es bestreed de „vriendelijkheid" van het door de hoofdredacteur gedane aanbod tot rectificatie. De president zal uitspraak doen op vrijdag 9 augustus. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.