+ Meer informatie

Wet op komst gebruik van sproeivliegtuigjes

Kritiek door omwonenden

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Een interdepartementalè werkgroep van de ministeries van Landbouw, Volksgezondheid en Sociale Zaken legt op het ogenblik de laatste hand aan een voorstel voor een wettelijk kader voor het gebruik van sproeivliegtuigen. De nieuwe richtlijnen moeten de bestaande „gentleman-agreements" gaan vervangen.

Het gebruik van sproèivliegtuigen voor het bestrijden van ziektes en insekten die landbouwgewassen aantasten, wordt vooral de laatste tijd sterk bekritiseerd door omwonenden van landbouwgebieden. Met name in de IJsselmeerpolders waar het gebruik van dit soort vliegtuigen vanwege de uitgestrekte werkgebieden wat meer voor de hand ligt, wordt om de haverklap bij de autoriteiten (Rijksdienst IJsselmeerpolders Rijp) aan de bel getrokken vanwege vermeende overlast.

Recent

Het meest recente incident deed zich het afgelopen weekeinde voor in Lelystad. Daar zouden zaterdag variërend van vier tot enkele tientallen mensen onwel zijn geworden, nadat een deel van het bestrijdingsmiddel bromophos-ethyl binnen de bebouwde kom terecht zou zijn gekomen. Een nader onderzoek van de Rijksdienst IJsselmeerpolders heeft — tot nu toe — uitgewezen dat vier mensen die dag onwel geworden zijn, drie mannen die bij een garagebedrijf werkten en een 75-jarige verzorger op een tennisbaan waar een toernooi werd gehouden. De precieze oorzaak van de klachten is nog niet duidelijk. Wel is volgens een woordvoerder van de Rijksdienst duidelijk dat de mensen „bij wijze van spreke; pijn in de buik krijgen als ze een spr vliegtuig zien".

Volgens de Kijp hebben de t sproèivliegtuigen die op de bewi dag aan het werk waren, sproeitf nisch geen enkele fout gemaakt, was verantwoord om te spuiten, m zo zei de woordvoerder, in verband de negatieve publiciteit die wij de l ste tijd te verwerken hebben gekre hebben wij een extra voorwaarde het sproeien gesteld. Die houdt iii als de wind naar de bebouwde kom waait, al is de kracht maar een h meter per seconde, er niet gesproeid moeten worden. Afgelopen zatei stond er zeer weinig wind, maar we de richting van de stad. Het was dus ter geweest als er niet gesproeid i gezien de gevoeligheid van de kw( in de omgeving.

Meerschc

Het aantal besproeiingen vanuit lucht en op de grond in de IJsselm polders wordt onder druk van de blieke opinie dit jaar waarschijnlijt ruggebracht van de oorspronkel 50-50 verhouding naar één op vier. betekent dat aanzienlijk vaker zal r ten worden teruggevallen op grond chines die echter in tegenstelling vliegtuigen, schade toebrengen aar gewassen, aldus de woordvoerder de Rijp.

Ondanks dat er regelmatig vals al wordt geslagen, blijft onverlet dat middeld vijf tot tien keer per jaar va de lucht gesproeide bestrijdingssto afdrijven naar plaatsen waar ze neer horen te komen. Dat hoeft nie leen een bewoond gebied te zijn, r dat kan ook een openbare weg zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.