+ Meer informatie

„Geef voor scholier weer kinderbijslag"

PvdA en CDA tegen plan van Ritzen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het voorstel van minister Ritzen van onderwijs en wetenschappen om scholieren van achttien jaar en ouder die meer dan één keer zijn blijven zitten geen beurs meer te geven, is in slechte aarde gevallen bij zowel CDA als PvdA. De coalitiepartners vinden het beter om voor deze scholieren weer kinderbijslag te gaan verstrekken. De wens van Ritzen om studenten die hun eerste jaar niet in één keer halen een beurs te onthouden, stuit bij hen eveneens op weerstand.

Sinds 1986 krijgen leerlingen van achttien jaar en ouder die nog gewoon op school zitten, een zogenaamde thuiswonendenbeurs van 235 gulden per maand. De ouders krijgen voor deze kinderen geen kinderbijslag meer. PvdA-woordvoerster T. Netelenbos zou het een goede zaak vinden als dat voor deze groep scholieren weer werd omgekeerd: dus wel kinderbijslag, maar geen beurs meer. Zij vindt het verbinden van financiële gevolgen aan het zitten blijven een te zwaar middel voor leerlingen. „Dat geeft bij middelbare scholieren te veel stress", aldus Netelenbos.

Ook het CDA-kamerlid A. Lansink is van mening dat voor deze groep leerlingen beter kinderbijslag gegeven kan worden. „Het zou een einde maken aan de rare verschillen tussen zeventien- en achttienjarigen die er nu op scholen bestaan sinds de invoering van de studiefinanciering in 1986", vindt hij.

Lansink en Netelenbos zien evenmin veel heil in het stopzetten van de beurs voor studenten die hun eerste jaar niet in één keer halen. Zij vrezen dat de universiteiten het eerste jaar te gemakkelijk zullen gaan maken, om niet te veel studenten te verliezen. Dat zou de kwaliteit van het onderwijs in gevaar brengen. Wel zijn beiden een voorstander van enige controle op de prestaties van studenten. Blijven de resultaten onder de maat, dan moeten er sancties worden toegepast. Netelenbos wil het eerste jaar hiervan uitzonderen.

Probleem

Als de voorstellen van Ritzen niet ingevoerd worden, komt hij voor een financieel probleem van 180 miljoen gulden te staan. Bij de tussenbalans heeft Ritzen namelijk toegezegd 180 miljoen te zullen bezuinigen op de studiefinanciering. Netelenbos erkent dat het „niet gemakkelijk" is, maar verwacht wel van Ritzen dat hij voorstellen „met enige realiteitswaarde" zal doen. Zelf denkt zij dat geld bij elkaar gebracht zou kunnen worden door de verkoop van een aantal onderwijsgebouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.