+ Meer informatie

Symposium over „vaart in beton"

2 minuten leestijd

Het feit.dat het de Nederlandse scheepsbouw op het ogenblik niet voor de wind gaat, werpt de vraag op of wij er niet aan moeten meewerken, dat schepen niet van staal maar van beton worden gebouwd.

Deze vraag zal centraal staan op het op 30 maart in Delft te houden symposium „Vaart in beton", dat wordt georganiseerd door de Delftse studenten van het betondispuut en van het scheepsbouwkundig gezelschap „William Froude".

Het is de bedoeling, dat technici en studenten uit de betonnen scheepsbouw elkaar zullen informeren over mogelijke samenwerking van twee verschillende vakken bij het bouwen van betonnen schepen. Een dergelijke samenwerking zal volgens de organisatoren nodig zijn als er inderdaad schepen van beton gebouwd moeten worden. Dit bouwen gebeurt al op beperkte schaal en ontwikkelingen in het biiitenland wijzen er op, dat er in deze richting meer zal gaan gebeuren.

Gewezen wordt op een eind vorig jaar bekend geworden Duits ontwerp voor een betonnen tankschip, dat aardgas kan vervoeren. Dit schip heeft een lengte van 290 meter en kan 125.000 kubieke meter aardgas vervoeren. Verwacht wordt, dat niet alleen de bouwkosten, maar ook de exploitatiekosten lager zullen zijn dan van een gelijkwaardig stalen schip.

Tal van deskundigen zullen over dit onderwerp hun licht laten schijnen.

Maar de initiatiefnemers hebben ook de praktische kant niet vergeten en voor zaterdag 14 mei in Delft een wedstrijd voor kano's van beton uitgeschreven.

De twee-persoonskano's worden van een speciaal soort beton met fijne toeslag gemaakt. Dit mengsel wordt gesmeerd over een fijnmazig wapeningsnet. Het materiaal wordt ideaal genoemd voor dunne schaalconstructies. Men moet aan de kano hebben meegewerkt om aan de race te kunnen deelnemen. Op verschillende plaatsen in ons land zijn de kano's al in aanbouw, aldus de organisatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.