+ Meer informatie

Reagan en president Ford gaan gelijk op

Voorverkiezingen New Hampshire:

2 minuten leestijd

CONCORD — Bij de voorverkiezingen in de staat New Hampshire gaat de strijd aan republikeinse kant vrijwel gelijk op tussen president Ford en de oud-gouvemeur van Californië Reagan.

Toen 82 pct. van de stemmen geteld was, had Ford een zeer kleine voorsprong. Voor hem waren toen 49.347 stemmen geteld, terwijl Reagan er 48.812 had. Aanvankelijk had de oud-gouvemeur een lichte voorsprong gehad.

Bij de democraten kwam de gewezen gouverneur van Georgia Cartier, als winnaar naar voren. Toen circa 80 pct van de stemmen was geteld, beschikte hij over 30 pct. Het congreslid Udall volgde met 23 pct. Daarna kwamen senator Bayh uit Indiana met 17 pct., oud-senator Harris uit Oklahoma met 11 pct en het voormalige hoofd van het vredeskorps Shriver met negen pct.

Humphrey behaalde 5 procent terwijl Wallace niet meer dan één procent van de democratische stemmen wist te vergaren.

Conservatieve steun

Reagan had zijn aanvankelijke voorsprong te danken aan stemmen uit overwegend conservatieve plattelandsdistricten, maar Ford liep geleidelijk in dank zij de resultaten uit de steden.

 Het resultaat van deze eerste krachtproef voor de presidentsverkiezingen in november ziet er niet bemoedigend uit voor Ford, wiens eerste verkiezingen het waren buiten zijn eigen staat Michigan.

Reagan toonde zich zeer tevreden. Hij had voor de proef in New Hamsphire verklaard dat hij tevreden zou zijn als hij meer dan 40 pet van de stemmen op zich zou verenigen.

Ford had de verwachting uitgesproken dat hij met een voorsprong op zijn rivaal zou eindigen. Reagan verklaarde tot zijn aanhangers in zijn hoofdkwartier te Concord: „Ik denk dat wij weten wat we gaan doen en waar wij heengaan (doelend op het Witte Huis), op grond van hetgeen er hier in New Hampshire is begonnen.

Ik ben van mening dat wat hier vanavond is gebeurd, een overwinning is".

De strijd tussen Ford en Reagan vindt over twee weken een vervolg bij voorverkiezingen in Florida. Op 16 maart volgt een dergelijke krachtmeting in de staat Illinois.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.