+ Meer informatie

Tutu eist ontslag van ministers Inkatha-gate

De Klerk: Pas volgende week verklaring

2 minuten leestijd

KAAPSTAD (AP/UPI/DPA) De Anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu heeft gisteren geeist dat de leden van het Zuidafrikaanse kabinet die betrokken zijn geweest bij de clandestiene financiering van de Inkatha Vrijheidspartij worden ontslagen. Hij uitte bovendien scherpe kritiek op de wijze waarop president F. W. de Klerk deze zaak heeft aangepakt.

De affaire is in de Zuidafrikaanse pers inmiddels bestempeld tot "Inkatha-gate". De Klerk liet na een spoedzitting weten dat zijn regering pas volgende week een officiële verklaring over de affaire zal uitbrengen. „Ik ben gewoon ontzet. We worden geconfronteerd met een van de ergste crises die ons land ooit gekend heeft en dan krijgen we te horen dat we tot volgende week moeten wachten", aldus Tutu.

Tutu zei gisteren dat de verantwoordelijke ministers (Adriaan Vlok van recht en orde en Magnus Malan van defensie) door De Klerk dienen te worden ontslagen. Hij stelde dat de geloofwaardigheid van de president in het geding is. „We geven hem het voordeel van de twijfel, maar dan moet hij wel heel snel iets doen", aldus de aartsbisschop.

Minister Vlok heeft niet alleen toegegeven dat er 175.000 gulden aan Inkatha is overgemaakt, maar ook dat er meer dan 1 miljoen gulden is doorgesluisd naar de Verenigde Arbeidersbond van Zuid-Afrika, die nauwe banden met Inkatha zou hebben.

Uitbreiding

Het schandaal over de geheime financiering door de Zuidafrikaanse regering van welgezinde groeperingen heeft zich inmiddels uitgebreid. Behalve aan de Inkatha-beweging van Boethelezi heeft Pretoria aan zeker vier andere organisaties geld overgemaakt, zo meldde gisteren het Zuidafrikaanse dagblad "Star".

De krant schreef over informatie te beschikken dat ook bijdragen waren gegeven aan de Verenigde Gemeenten van Zuid-Afrika, de Vereniging van Stedelijke Raden van Zuid-Afrika, het Nationaal Forum (alle drie particuliere organisaties van gemeentebestuurders) en de Federale Onafhankelijke Democratische Alliantie, een politieke partij.

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Nelson Mandela heeft inmiddels opgeroepen tot bevriezing van de geheime fondsen en kondigde massale protesten aan. ANC-leider Nelson Mandela heeft gisteren de vorming geëist van een overgangsregering van nationale eenheid in ZuidAfrika.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.