+ Meer informatie

Oorlogsvlieger brengt bezoek aan Barendrecht

Toestel stortte in '45 neer bij gemeente

2 minuten leestijd

BARENDRECHT — Op 5 april 1945 was een Amerikaanse Liberator bommenwerper vanuit Engeland op weg naar Bayreuth in Beieren (Duitsland) om een kogellagerfabriek te bombarderen. Hij is echter niet verder geko;men dan Barendrecht want het Duitse afweergeschut, dat opgesteld stond bij de Barendrechtse brug, schoot het vliegtuig neer.

( Van onze correspondent) ' Het zag er aanvankelijk naar uit idat het brandende gevaarte midden in het dorp terecht zou komen, maar de piloot heeft zich kennelijk ingespannen om een ramp te voor,koinen.

Net voorbij de bebouwing stortte het vliegtuig in de polder neer. Van de acht bemanningsleden kwamen er vier om. De vier overlevenden werden door de Duitse soldaten gevangen genomen en opgesloten in het woonhuis van de notaris. Later werden ze overgebracht naar Aalsmeer.

Een onderwijzer van de lagere school, de heer Hans Onderwater, is bezig met het schrijven van een boek over Barendrecht in de oorlogstijd. Door de vele naspeuringen die hij moet doen in verband mét het boek kwam hij in contact met één van de overlevenden van het vliegtuig dat 36 jaar geleden in Barendrecht werd neergeschoten. Het is de heer Ellmer Edgell, de boordschutter van de bommenwerper. Hij zal, samen met zijn vrouw, vanaf 18 april te gast zijn bij de familie Onderwater. De heer Onderwater bracht al enige tijd door bij de familie in Amerika.

Ooggetuigen

De heer Edgell heeft te kennen gegeven dat hij het zeer op prijs zal stellen als hij in contact kan komen met ooggetuigen van het vliegtuigongeluk. Nadat dit in een plaatselijk blad bekend gemaakt werd hebben zich negentien personen opgegeven die de bommenwerper zagen neerstorten. In het programma, dat in verband met het bezoek van de heer en mevrouw Edgell is samengesteld, is ruimte opgenomen voor een bijeenkomst met die ooggetuigen. De familie Edgell zal officieel worden ontvangen door het gemeentebestuur. De oorlogsvlieger Ellmer Edgell.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.