+ Meer informatie

Een nuchtere kijk op wijn

2 minuten leestijd

Wijn mag zich in Nederland in een toenemende populariteit verheugen. Nic Douben schreef een bijzonder boekje over deze edele drank. Geen romantische plaatjes en bloemrijke bewoordingen, maar een nuchter verhaal over economische principes geïllustreerd met grafiekjes.

Wijn is voor Nic Douben (1939) geen werk maar hobby. Hij is in het dagelijks leven hoogleraar economie van techniek en innovatie aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Al sinds zijn studietijd is hij gefascineerd door de wijnwereld. Zelfs in die mate dat hij het vakdiploma slijterij heeft gehaald.

Nic Douben wil met zijn boekje inzichtelijk maken hoe de wereld van druiventelers en wijnliefhebbers in elkaar zit. Hij doet dat onder andere door uiteen te zetten wat de belangrijkste wijnproducerende landen zijn, waarom er sprake is van nieuwkomers als Australië en Chili, hoe de wijnconsumptie verspreid over de wereld is en wat er allemaal bij wijnproductie komt kijken. Dit om helder te krijgen waarom een eenvoudig 'bulkwijntje' uit Frankrijk slechts een fractie kost van een aan een exclusief chateau verbonden duur etiket.

Dit alles op zeer nuchtere toon. Dat er voor een fles wijn honderden, zo niet duizenden euro's worden neergeteld, valt louter op grond van kwaliteit of herkomst volgens Douben niet te rechtvaardigen. "Uiteindelijk geldt hier een 'economische wet', die helpt als de rationele verklaringen falen: de gek die betalen kan, zal dat ook. Wat de gek ervoor geeft, wordt de prijs."

N.a.v. "De wijn wordt duur gemaakt. Economische principes van de wijnwereld", door Nic Douben; uitg. Schuyt & Co, Haarlem, 2001; ISBN 90 6097 588 X, 96 blz.; 14,00.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.