+ Meer informatie

JERUZALEM

2 minuten leestijd

Het was onmiskenbaar dat de VN-uitspraak „zionisme is racisme" voor de Arabische wereld een mondiale erkenning was van hun vermeend recht om aan te dringen op een vernietiging van de joodse staat. En voor de landen in het vrije Westen, die deze terminologie over hadden genomen, hield de resolutie een ontkenning in van hun bijzondere verantwoordelijkheden voor de joodse staat en in het bijzonder voor de vijf oorlogsjaren die Israels totstandkoming hebben bespoedigd.

Om de inhoud van deze constatering te kunnen onderschrijven is het zinvol om te kijken wat zionisme precies inhoudt.

Verschrikkingen

Gedurende de tweeduizend jaar van diaspora heeft het joodse volk zich ondanks alle verschrikkingen van dood, verderf en vervolging moreel staande kunnen houden door het geloof en het vertrouwen in een terugkeer naar Zion. Dit religieus zionisme heeft in de achttiende en negentiende eeuw enige kleine groeperingen een stimulans gegeven om zich in het toenmalige Palestina te vestigen; nooit heeft het tot de oprichting van een joodse staat geleid. Wel heeft het, saArabieren hebben in Israël een plaats ingenomen in de Knesset, het Israëlische parlement. Wie deze situatie vergelijkt met de positie van joden in bij voorbeeld een land als Syrië, ziet hier schrille contrasten. Foto RD men met een aantal andere religieuze elementen, een volk hoop gegeven om de kruistochten, de brandstapels en de pogroms te overleven. Eens zouden er ook voor dit volk betere tijden aanbreken.

Aan het einde van de vorige eeuw ontstaat het zionisme dat wij in de huidige vorm nog steeds kennen. Een alleen maar op religieus gedachtengoed gebaseerd zionisme dat sterke nationalistische trekken heeft. Het zal moeten leiden naar het oprichten van een nationaal tehuis voor de joden. En hoe hard dit nodig is, blijkt wel uit de verschrikkelijke pogroms in Polen en Rusland en de Dreyffus-affaire in Parijs, een uitbarsting van openlijk antisemitisme, die nog steeds in het inmiddels 'verlichte' West-Europa kon plaatsvinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.